Бебето плаче без причина! Всичко за явлението „неутешим плач.“

Помощ! Детето ни манипулира…
декември 9, 2022
Болестите са „изписани“ по детската кожа
декември 16, 2022
Show all

Бебето плаче без причина! Всичко за явлението „неутешим плач.“


Вашето бебе изведнъж започва плаче неутешимо? Разбираме ви! Не само, че със сигурност се притеснявате, че нещо не е наред с вашето малко дете, изследванията показват, че постоянният детски плач увеличава риска за новата майка да изпита следродилна депресия.

Добрата новина: Повечето бебета, които плачат безутешно, не са болни, а по-скоро изпитват носталгия по дома. Това означава, че те просто се борят да се справят с живота извън утробата.

За да дадете на бебето комфорта, за който жадува, и да успокоите плача, прочетете тези съвети, които, между другото, ще помогнат и на вас!

Какво е неутешимият плач?

Бебетата и децата имат много различни плачове – хленчещи или крещящи от глад, суетящи се от скука, бушуващи в изблик на гняв, когато са разочаровани, пищящи от болка или крещящи от ужас. Обикновено можем да помогнем на бебето при следните обстоятелства: Можем да осигурим храна на гладното дете; можем да променим ситуацията за бебето, което скучае – да го вдигнем на рамо за нов поглед върху света или да го заведем в друга стая, за да види нещо ново. Можем да премахнем причината за болката или да предложим комфорт с успокояващ масаж, потупване или люлеене. Можем да успокоим уплашеното бебе, като го държим близо до него и му говорим тихо.

бебе майка следродилна депресия плач сълзи

Но има и друг вид плач, който ни е трудно да разберем и често изглежда, че няма начин да помогнем на детенцето – вик и безутешно хлипане, привидно породени от скръб.

В този вик няма нищо, което да подсказва, че детето е раздразнено или гневно.

Неутешимият плач, както подсказва името, е, когато бебето ви плаче и нищо не може да го успокои. Този тип плач може дори да изглежда, че идва от нищото!

Какво причинява неутешимия плач?

Това е страхотен въпрос… и все още учените нямат окончателен отговор. Водещата теория? Вашето бебе може да е силно чувствително към стимулация, да не може да се самоутеши или да регулира нервната си система все още.

Какво да направите, ако бебето ви изведнъж заплаче неутешимо

Първата стъпка за облекчаване на неутешимия плач е да имитирате ритмите и усещанията, които бебетата изпитват в утробата – всички те задействат това, което се нарича успокояващ рефлекс. Това е неврологичен отговор, който се развива дълбоко в мозъка на бебето месеци преди то дори да се роди, което по същество е естественият „превключвател за изключване“ за плач и „превключвател за включване“ за сън.

Ето петте стъпки:

Повиване


Повиването пресъздава нежната прегръдка и сигурността на утробата, което прави чудеса при успокояването на бебетата.

Странична или коремна позиция:

Поставете бебето с корем надолу върху коленете си и леко разтрийте гърба му. Американската асоциация на акушерките и гинеколозите отбелязва, че лекият натиск върху корема на бебето може да помогне за комфорт на разстроените бебета. Освен това, ако държите бебето си по корем или настрани, активирате успокояващия рефлекс. Само не забравяйте, че никога не е безопасно да поставите бебе настрани или по корем, за да спи. Гърбът е единствената безопасна позиция за сън.

Използвайте звука „Шшшш“:

 В утробата бебетата чуват звука на кръвния поток. Този постоянен звук има успокояващ ефект върху бебето и най-добрият начин да го пресъздадете е с постоянен, нисък тон да му казвате „Шшшш“.

бебе плач

Полюляване: 

Животът в утробата е бил много успокояващ. Доказано е, че полушването след раждането на вашето мъниче намалява плача. Можете да изберете да люлеете бебето си на ръце, да го поставите в люлеещ се кош за бебе или да се разхождате със слинг, но не оставяйте бебето спи в тези позиции. Отново, единствената безопасна позиция за сън на бебето е по гръб. Той държи бебетата сигурно по гръб, за да могат безопасно да се люлеят, докато дремят.

Кърмене: 

Сученето намалява сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на стрес на вашето бебе, така че не е изненада, че кърменето помага на много бебета да се отпуснат в дълбоко спокойствие. 

Ако правите всичко по-горе, но бебето ви все още плаче неутешимо, тогава може би е време да се обадите на педиатъра си, за да се уверите, че малкото ви не е болно.

Кога незабавно да се обадите на лекар за плачещо новородено

Ако някой от тези симптоми е на лице, незабавно се обадете на лекар:

  • Непрекъснатият плач продължава повече от два часа
  • Бебето плаче, когато го докосвате и държите на ръце 
  • Има температура 
  • Коремчето му е изпъкнало и втърдено
  • Бебето има подути слабини
  • Бебето повръща
  • Отказва да се храни повече от 8 часа 
майка бебе плач

Три въпроса, които лекарите задават, ако бебето ви плаче неутешимо

Когато говорите с доктора на вашето бебе, той вероятно ще зададе следните въпроси, за да разбере дали детето ви има колики, или нещо по-сериозно:

  • Вашето бебе расте ли добре?
  • Ненормално ли е поведението на вашето бебе по други начини?
  • Вашето бебе доволно ли е и бдително ли е за дълги периоди от деня?

Запомнете: нормално е да се чувствате претоварени и безпомощни, когато бебето ви плаче с часове! Ключът е сами да потърсите помощ.

Въпреки че е трудно да се понесе, детският плач е неизбежен. В крайна сметка това е един от единствените начини, по които новородените могат да общуват! Но ако бебето ви не е болно и горните съвети не помагат, а вие сте стигнали до предела на силите си, не се колебайте да се обадите на лекар.

Опитайте с хомеопатия – успакояващ сироп, Шуслерови соли разтворени във вода, капки на д-р Бах, алтернативна фунгитерапия с лечебнете гъби на Изтока, които са чудесен адаптоген. Потърсете д-р Владимир Сугарев в кабинета по алтернативна медицина в София. ул. „Здраве“ № 4

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „МАЙЧИН ДОМ“ ТЕЛ. ЗА ВРЪЗКА И ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.