Какво са индиго децата и как да ги разпознаем?
март 17, 2022
Аутизъм. Преглед и поведение.
април 5, 2022
Show all

Биполярно разстройство

Една от най-често поставяните напоследък диагнози, свързана с психичното здраве, е биполярно разстройство (афективно разстройство, при което човек изпада в крайни емоционални състояния като мании, хипомании и депресия). Психиатърът Марк Рего разкрива защо тази тенденция е толкова опасна и как хората могат да проверят дали наистина са диагностицирани правилно.

Ако проверявате няколко пъти дали сте заключили вратата, може да чуете, че страдате от обсесивно-компулсивно разстройство. Ако сте противоречива личност, нищо чудно някой да ви нарече шизофреник. Ако не сте от хората, които успяват да се концентрират, току-виж вашите приятели са ви поставили диагноза „дефицит на вниманието“. Биполярно разстройство се приписва с лекота, дори ако човек просто мени често настроенията си.

За съжаление, неправилното използване на тези термини, създава проблеми на пациентите, които наистина страдат от изброените психични заболявания. Напоследък и експерти по психично здраве си позволяват с лека ръка да поставят диагнозата биполярно разстройство, без да са убедени в правотата си. Хората се успокояват, че това е причината за тяхното поведение, но всъщност истината може да се окаже много по-сложна, или обратно, по-проста.

Диагнозата трябва да бъде подкрепена със солидни доказателства
Освен че лекува пациенти, психиатърът Марк Рего следи работата на клинични специалисти, което включва преглед на техните доклади. Той също забелязва, че през последните близо 20 години диагнозата биполярно разстройство се поставя твърде често. Експертът добавя: „Имам си правило и то е никога да не приемам поставените диагнози, докато нямам доказателства. Случващото се ме принуждава да бъда скептичен“.

Биполярното разстройство е тежко психично разстройство
При него се редуват депресия и маниакални епизоди, което често води до хоспитализация и хронифициране на болестта. Животът на пациентите с биполярно разстройство обикновено е разпилян и объркан. Те губят работата си, имат проблеми с алкохола или наркотиците, а понякога страдат и от когнитивен упадък. Разбира се, винаги има изключения, но в повечето случаи хората, които живеят пълноценно, имат стабилни семейства и се справят добре в службата, нямат биполярно разстройство.

Ролята на маниакалните епизоди при пациентите с биполярно разстройство
Основният признак на психичното заболяване са маниите. Те се изразяват в силен прилив на енергия, който може да продължи няколко дни или седмици, а не минути или часове, както е при здравите хора. За пациентите е характерно, че могат да не спят с дни, без да усетят умора. Ако все пак се случи да поспят, то ще е за 1-4 часа, като сънят им е неспокоен и накъсан. Енергията им е толкова много, че е възможно да говорят твърде бързо, да предпочетат по-мащабни и целенасочени дейности като чистене и ремонти и да се държат по-различно от обикновено (например да харчат повече пари, да имат по-силен сексуален апетит или да проявяват грандиозност). Друг вариант е енергичността им да се изразява в постоянно приповдигнато настроение – експресивно, раздразнително или експанзивно. Състоянието трябва да се лекува, защото в противен случай може да причини пълна психоза, съпроводена от делюзии и халюцинации.

Какво представляват манията и хипоманията?
При същинската мания всички гореизброени симптоми се проявяват едновременно за продължителен период от време – от няколко дни до няколко седмици. Ако човек забележи само част от тях, при това за кратко, то със сигурност не става въпрос за маниакален епизод. След преглед при лекар обикновено се оказва, че при хората, които нямат биполярно разстройство, признаците са резултат от алкохолна интоксикация, злоупотреба с наркотици или, най-често, депресия.

Хипоманията е състояние, при което се наблюдават всички симптоми за същия период от време, но без това да застрашава здравето и живота на пациента. Тя е разновидност на биполярното разстройство.

Маниите и депресиите се редуват, като паузите между тях са кратки. Колкото повече са тежките епизоди, толкова по-малки са паузите. Накрая те преливат от един в друг и пациентите остават постоянно в необичайно емоционално състояние.

Според Марк Рего диагностичните критерии са достатъчно ясни, но погрешните диагнози не намаляват. Той признава, че при някои хора се наблюдават чести промени в настроението и поведението, които затрудняват поставянето на диагноза. Ако част от признаците на биполярно разстройство липсват, е важно да се включи човек от обкръжението на пациента, с чиято помощ да се направи по-задълбочена оценка.

Рего още веднъж напомня, че прахосничеството, импулсивността във връзките, любовта към хазартните игри, изблиците на гняв, променливото настроение, неспокойният сън, енергичността или бързото и припряно говорене сами по себе си не са признак на биполярно разстройство. За да се постави диагноза, е нужно да са налице всички симптоми.

Новосъздадени медикаменти
Някои от по-новите лекарства, наречени атипични антипсихотици (Рисперидоне и Сероквел например), помагат както при биполярно разстройство, така и при обикновена депресия. Това обаче е нож с две остриета, тъй като при подобрение на пациента, лекуващият лекар няма как да разбере кое от двете състояния се е повлияло от лечението. Ако предположи, че болният страда от биполярно разстройство, а той всъщност има депресия, предписването на прекалено много медикаменти едва ли ще даде резултат.

Биполярното разстройство се среща често и е много сериозно психично заболяване. Рего призовава да не се поставя диагноза, преди да се съберат достатъчно доказателства, че човекът отговаря на всички критерии. Психиатърът е противник и на доживотните етикети, които се слагат на вече излекувани пациенти. Не е „биполярен“ човек, който не е вземал лекарства за регулиране на настроението и не е проявявал симптоми в продължение на години. „Проблемът съществува отдавна и е време да бъде решен. Клиничните специалисти трябва да променят подхода си към това психично разстройство, а пациентите – да се запознаят с критериите при поставяне на диагноза“, смята той.

Посетете Кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия

София ул.“Здраве“4

Медицински център „Майчин дом“

д-р Владимир Сугарев тел. 0889281233

Comments are closed.