МИГРЕНА
януари 9, 2023
10 ХОМЕОПАТИЧНИ МЕДИКАМЕНТА НА ЗИМАТА
януари 19, 2023
Show all

Болки в гърлото


Болки в гърлото: усещане за сухота, дразнене и болка в гърлото, което обикновено се влошава по време на преглъщане. Състоянието може да се придружава и болка при говорене, зачервени тонзили (сливици), налепи по гърлото, дрезгав глас. В зависимост от причината могат да се проявят и допълнителни симптоми като: висока температура, кашлица, кихане, хрема, болки по цялото тяло.

Въз основа на частта от гърлото, която е засегната се установяват:

фарингит – възпаление на фаринкса (гълтача);
тонзилит – възпаление на тонзилите (сливиците). Наблюдава се зачервяване и уголемяване на сливиците (меката тъкан в задната част на устната кухина);
ларингит – възпаление на лигавицата на ларинкса и гласните струни.


Болките в гърлото може да се дължат на:

В 90% от случаите болките в гърлото се дължат на вирусни инфекции. Те могат да се проявят под формата на обикновена настинка, грип, инфекциозна мононуклеоза, варицела, морбили и други.

Стрептокок в гърлото или друга бактериална инфекция

Бактериалните инфекции също са сред най-честите причини за възпалено гърло. Близо 40% от случаите се дължат на инфекция със стрептокок от група А. Състоянието се установява повече сред децата.

Алергии

Болка и дразнене в гърлото често настъпват и в резултат на алергична реакция към цветен прашец, треви, домашни любимци или химични вещества. Обикновено се съпровождат от запушване на носа, сълзене от очите и кихане.

Сух въздух

Сухият въздух в затворени помещения води до сухота и усещане за дразнене и болка в гърлото. Това се установява най-вече през зимните месеци.

Дим, химикали и други дразнещи вещества

Замърсеният въздух, тютюневия дим, експозицията на химични вещества и дори употребата на почистващи препарати са честа предпоставка за болка в гърлото.

Травми и наранявания

Всяко нараняване в областта може да доведе до болки в гърлото. Освен това засядането на храна в гърлото, подапането на чуждо тяло и пренатоварването на гласните струни (в резултат на прекомерно говорене, викане, пеене), също могат да са причина за проявата на болка.

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Състояние, при което съдържанието на стомаха се връща обратно по хранопровода към устната кухина. Киселинното стомашно съдържание причинява усещане за парене (киселини) по хода на хранопровода и в устната кухина

Психогенни причини за болки в гърлото

Болката в гърлото може да се дължи и на нарушения на психическа основа. Психогенни причини за болки в гърлото могат да наблюдават при състояния като глобус хистерикус (усещане за буца в гърлото), депресия, хипохондрия, паник атаки и други.

Как да облекчим болката в гърлото у дома


Направете гаргара с топла солена вода.
Приемайте топли течности, успокояващи гърлото (чай, бульон, топла вода с лимон), понякога добре се отразява смученето на кубчета лед или един сладолед.
Консумирайте меки храни.
Избягвайте тютюнопушенето.
Ако въздуха в помещението е прекалено сух използвайте овлажнител.
Не прекалявайте с говоренето, докато болката в гърлото не се облекчи.
Кога да се консултирате с лекар
Ако болките в гърлото са причинени от вирусна инфекция, обикновено отшумяват в рамките на два до седем дни. Но все пак има причини за възпалението, които трябва да бъдат лекувани.

Потърсете лекарска помощ ако:

гърлото е силно зачервено и възпалено;
имате проблеми с преглъщането;
имате затруднено дишане;
трудно отваряте уста;
имате висока температура;
усещате болка и схванатост във врата;
усещате болка в ушите;
състоянието продължава повече от седмица.
Диагноза и лечение
Диагнозата ще бъде поставена на базата на вашите симптоми и преглед. Обикновено с помощта на фенерче гърлото се осветява, за да се установи евентуално зачервяване, увеличаване на сливиците или наличието на налепи по гърлото. Освен това шията се опипва от двете страни, за да се прецени има ли възпалени лимфни възли.

При съмнение за бактериална инфекция е нужно да се вземе проба за изследване от гърлото с помощта на тампон. Пробата се изпраща в лаборатория и резултатите се изготвят в рамките на няколко дни.

Понякога са нужни повече изследвания, за да бъде установене точната причина. А често пациентът бива насочван и към специалист уши-нос-гърло.

Лекарствата, които се предписват, обикновено, са за облекчаване на болката от възпаленото гърло или за лечение на основната причина. За облекчаване на болката най-често се препоръчват ацетаминофен (парацетамол), ибупрофен, аспирин. От изключителна важност е да знаете, че аспиринът не е подходящ за деца и юноши, тъй като може да предизвика рядко, но много сериозно състояние, наречено синдром на Рей.

Comments are closed.