Доверете се на професионалистите.
юни 15, 2021
Какви съвети да дадем на нашите имунокомпрометирани пациенти, които са се ваксинирали срещу COVID-19?
юли 1, 2021
Show all

Групов имунитет ли?

Първо нямаше ваксини.

После нямаше избор.

Малко по-късно бяха големи опашките, а навън беше студено.

Това са само част от причините, с които се „обясняваше“ бавния ваксинационнен процес в България, която е на последно място в тази категория сред страните от Европейския съюз (ЕС).

Вече е месец юни, в страната няма дефицит на ваксини срещу COVID-19, а желаещите имат възможност да избират сред четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA) продукти на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna и Jansen.

„В момента можем да направим експеримент. Някой от Вас да тръгне с мен – ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате. Всички четири ваксини. Няма друга страна, която да го осигурява толкова достъпно и толкова бързо“, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Това отдалечава още повече момента на т.нар. групов имунитет, който идва след като 70-75% от населението са ваксинирани.

Лошата новина е, че това няма да се случи и до края на следващото лято.

Бавното ваксиниране поставя България пред поредна вълна на епидемията.

Междувременно срокът на годност на доставените вече ваксини ще изтече.

В началото на лятото в България напълно ваксинирани са близо 700 хил. души или малко над 10% от населението по данни на НСИ (според данните на ECDC ваксинирани са 12% от населението). При запазване на този темп на ваксинация до края на юни първа доза от ваксините ще имат около 1 млн. българи. Т.е. месец по-късно те ще трябва да са получили и втората доза и да бъдат напълно ваксинирани. Така в края на юли в България ще има 1,7 млн. души напълно ваксинирани, което ще е около 25 на сто от населението, а това изобщо не е достатъчно за групов имунитет.

За да бъде постигнат групов имунитет, до ваксинационните пунктове ще трябва да отидат още около 3.8 млн. българи. При запазването на същия темп от поставяне на средно 200 хил. първи дози на месец, това означава, че 70% от населението може да има частично или напълно завършен ваксинационен цикъл след 19 месеца.

Малко над 420 хиляди българи са прекарали вече COVID-19. Дори и да ги извадим от сметките, това съкращава срока само с 2 месеца. Така груповият имунитет може да се очаква чак в края на 2022 г.

Защо има спад във ваксинирането? Основният фактор е страх от ваксините. Дължи се на недоверието към медии и институции, с които българинът се сблъсква от десетилетия и е непрекъснато объркван и огорчаван от тях.

Изключително активно се работи за намиране на възможности за дарение и препродажба на количества от ваксините.

Comments are closed.