Ужас, детето отново не е на градина
януари 20, 2023
Терапевтично поведение за лечение на грип и усложненията му
януари 30, 2023
Show all

Защо бебето хърка?

Защо бебето хърка? И как да му помогнем?

Новородените бебета често дишат шумно, особено когато спят. Това дишане може да звучи като хъркане и всъщност… дори може да е хъркане! В повечето случаи тези шумове не са знак за нещо опасно.

Носните проходи на новородените са много малки, така че и най-малкото изсъхване или допълнителна слуз в носовете им може да ги накара да хъркат или да дишат шумно. Понякога това, което звучи като хъркане, е просто как дишат като новородени. Докато растат, дишането на новороденото обикновено става по-тихо.

Ако обаче бебето ви започне да хърка и има други симптоми, трябва да се уверите, че тези шумове не са индикация за нещо по-сериозно.

Запушен нос

Най-често хъркащите бебета просто имат запушени носове. Ако случаят е такъв, назалните запушвания могат да бъдат изчистени и отстранени с помощта на капки с физиологичен разтвор.

С нарастването на бебетата размерът на ноздрите им се увеличава и проблемът с хъркането обикновено изчезва с възрастта.

Хъркането обаче понякога може да показва по-сериозни проблеми.

Ако хъркането на вашето бебе продължава и се влошава след използване на физиологичен разтвор, Керин Едмъндс, препоръчвам да записвате звуците и да ги пускате на прегледа.

Други причини за хъркане

Силното хъркане може да е признак на уголемени сливици или аденоиди, изкривена преграда или дори сънна апнея/1 до 3 процента от децата изпитват сънна апнея и има вероятност те да са на възраст между 3 и 6 години/.

бебе сън

Изкривената преграда може да бъде относително често срещано явление в първите дни след раждането, появявайки се при близо 20 процента от всички новородени. Много от тези бебета обаче нямат симптоми от това и може да отзвучи с времето. Други причини за хъркане обаче е по-вероятно да се появят при по-големи деца, отколкото при бебета.

Родителите трябва да се притесняват, ако децата им обичат да дишат през устата.

Дете, което хърка, не яде добре или не наддава добре, може да има сериозни проблеми с устата, гърлото, белите дробове или сърцето. Много от тези проблеми най-вероятно ще бъдат известни сравнително рано в живота на детето, но те могат да се развият през първата година.Ларингомалация


Хъркането при бебетата също може да е признак на ларингомалация. Това състояние причинява омекване на тъканите на гласовата кутия или ларинкса. Ларингеалната структура е деформирана като флопи, което кара тъканите да падат над отвора на дихателните пътища и частично да го блокират.

При 90% от децата симптомите изчезват без лечение, пише в проучване по темата.

Състоянието обикновено изчезва от само себе си на възраст от 18 до 20 месеца.

За много малкото бебета с тежка ларингомалация, която пречи на дишането или храненето, може да се използва дихателна тръба или да се извърши реконструктивна хирургия. Дихателните тръби могат да причинят инфекции, които също могат да доведат до необходимостта от реконструктивна хирургия. Основната цел на операцията за ларинготрахеална реконструкция е да се създаде постоянен, стабилен дихателен път за детето, за да диша без използването на дихателна тръба. Хирургията може също да подобри гласа и проблемите с преглъщането

бебе сън 1 година

Последици от неправилен сън


Децата, които обичайно хъркат, може да не получават правилно дълбоки вълни на съня, ако имат и сънна апнея. Тялото им може да ги събуди поради затруднено дишане и натрупване на въглероден диоксид в частично колабираните или блокирани дихателни пътища.

Затрудненото дишане не само е шумно, но и пречи на пълноценния сън, причинявайки допълнителни проблеми.

Лишаването от сън може да бъде пагубно за растежа и развитието. Може дори да се свърже с:

 • лошо наддаване на тегло
 • поведение, наподобяващо разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.
 • нощно напикаване
 • нощен терор
 • затлъстяване

Всяко дете със следните симптоми трябва да бъде напълно прегледано от своя лекар:

 • трудно спи през нощта
 • затруднено дишане през деня
 • лесно се превъзбужда
 • трудно хранене и наддаване на тегло
 • хъркане с дълги паузи (повече от десет секунди) между вдишванията

Тестване на съня и други прегледи

Докато тестовете за сън обикновено се препоръчват за по-големи деца, това е процедура, която може да е необходима, ако детето има необичайни проблеми с хъркането, които са започнали в ранна детска възраст.

Ако вашето дете трябва да премине тестове за сън или полисомнограма,  препоръчвам да се възползвате максимално от това.

Например, родителят може да спи в стаята с детето, да носи една и съща пижама, да поръчва храна за вкъщи и да остава до късно. По този начин тестът за сън ще изглежда по-скоро като парти, отколкото като медицински преглед.

Други медицински прегледи за хъркащи бебета и деца могат да включват:

 • ендоскопски изследвания за осигуряване на директен изглед на дихателните пътища
 • белодробни функционални тестове  за оценка на белите дробове
 • компютърна томография
 • скрининг на гласа и гълтането

И за финал…

Хъркането при бебета рядко е резултат от сериозно медицинско състояние. Запушеният нос, най-честата причина за хъркане, може да се управлява с прости домашни средства или може изобщо да не се нуждае от лечение. Изкривената преграда или ларингомалацията може също да не изискват лечение.

Въпреки това, ако сте загрижени за хъркането или дишането на детето си, уговорете среща с лекар, който да поговори с Вас, да прегледа бебето ви и да извърши тестове и прегледи, ако е необходимо, за да определи какво причинява хъркането.

Заповядайде в кабинета по нетрадиционна медицина, хомеопатия и Шуслерова терапия в София.

ул. „Здраве“ №4

Медицински център „Майчин дом“

тел. 0889 28 12 33

д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.