Защо не можем да спим без завивка, дори през лятото

Как да научите 3-годишното си дете на цветовете?
юни 22, 2022
Психическите вреди, които причинявате на децата си с пошляпване
юни 24, 2022
Show all

Защо не можем да спим без завивка, дори през лятото

Цяла нощ се въртите в леглото и не можете да заспите? Оказва се, че вълшебното средство против безсъние не е от аптеката, а… завивката. Забелязали ли сте, че със завивка заспивате по-бързо? И то не само през зимата, ами дори и в горещите летни нощи. Може да е чаршаф, ефектът е същият.

Има няколко причини, които обясняват защо сме така привързани към завивките си. Споделяме ги с вас и се надявам да ви бъде интересно.

Регулира телесната температура


Ние, хората, сме топлокръвни същества и тялото ни не спира да регулира вътрешната си температура. Ето защо сме винаги топли. Когато обаче спим, тази функция отслабва и е неизбежно да потърсим решение отвън. Тук идва на помощ любимото ни одеяло. То помага на тялото ни да се приспособи и да продължи да поддържа оптималната телесна температура. 

Неизменна част от рутината преди сън


Ние обичаме да следваме и определена рутина. Да се придържаме към изградените навици, да знаем какво и кога ни очаква. Част от рутината е да приготвим завивката и тогава да си легнем. Дори да не става въпрос за усещане за безопасност, от съвсем невръстна възраст сме свикнали с допира на завивката. Помните ли как мама или тате са ви завивали, а с времето вие самите сте се сгушвали? Колко уютно е било, не мислите ли? Затова, когато лягаме вечер, именно любимото ни одеяло ни подсказва, че е време за сън. 

Понижава нивата на стрес и тревожност


Серотонинът е хормонът, който ни кара да се чувстваме добре, казано простичко. Той ни носи усещане за щастие и спокойствие. Когато сме под стрес или изпитваме тревожност, е нормално да не можем да заспим. В момента, в който обаче се покрием със завивка, производството на серотонин се увеличава и негативните чувства отслабват.

Помага ни да се унесем в сладък сън


Завивката създава микроклимат: бариера, която не позволява температурата да се променя драстично. Тялото ни се затопля, а заобикалящите ни фактори, които биха довели до неговото охлаждане, спират да имат силно влияние върху нас. В резултат заспиваме много по-бързо и лесно и сънят ни е спокоен и дълбок.

Чувство за безопасност и уют


Завивките ни карат да се чувстваме защитени, сгушени, сякаш ни прегръщат майчините ръце. Защитени от най-често срещания детски страх – страхът от тъмнината. Помните ли как сте се завивали през глава, когато сте се страхували от нещо през нощта? Сякаш одеялото е било вълшебно и всеки път успешно е преборвало страховете. Именно това усещане за безопасност ни кара да търсим допира до завивка години след като страхът от тъмното е изчезнал.

А вие как заспивате? Търсите ли завивката и нейната топла прегръдка, за да заспите по-лесно? 

Ако Ви тревожи безсъние, заповядайте в Кабинета по нетрадиционна медицина в София. Д-р Владимир Сугарев ще Ви предложи специално, 100% сигурно лечение с хомеопатия, соли на д-р Шуслер и цветни есенции на д-р Бах.

Медицински център „Майчин дом“ ул. „Здраве“№4

телефон за контакти: 0889 28 12 33

Comments are closed.