Защо не трябва да зареждате телефона си с поставен калъф

Ако сте диагностицирани с рак на простатата, най-важно е да не губите самообладание, да отделите време и да вземете правилното решение как да продължите нататък“, казва д-р Фреди Хамди, професор по хирургия и урология към Оксфордския университет.
април 5, 2023
Eфект на Имунобор Протект при УНГ заболявания
юни 9, 2023
Show all

Защо не трябва да зареждате телефона си с поставен калъф

Ето ви още един съвет как да не сбъркаме в ежедневието и рутинните дейности – група експерти ще ви кажат защо е добре да сваляте калъфа на телефона си, когато е в режим на зареждане.

Основната причина, поради която в идеалния случай не трябва да зареждате телефона си с поставен калъф, е свързана с топлината. Защо? Защото батериите на телефоните мразят топлината.

Повечето смартфони се захранват от литиево-йонни батерии и те винаги ще се влошат с течение на времето, независимо от начина, по който зареждате телефона си. Това е така, защото те функционират чрез преместване на носители на заряд между електродите, а това натоварва съставните им части, което с течение на времето влошава ефективността им.

Прекалено дългото зареждане на телефона или оставянето му на нула и зареждането отначало са чудесни начини да стресирате електродите и да скъсите живота на батерията на смартфона си. Въпреки това може би един от най-ефективните начини за унищожаване на батерията е да я оставите да прегрее.

На сайта за поддръжка на Apple предупреждават: „Използването на устройство с iOS или iPadOS в много горещи условия може трайно да съкрати живота на батерията […] Не оставяйте устройството си в колата, защото температурите в паркираните автомобили могат да надхвърлят този диапазон“.

„Използвайте iOS и iPadOS устройства, когато температурата на околната среда е между 0 и 35 ºC (32 и 95 ºF). Условията на ниска или висока температура могат да накарат устройството ви да промени поведението си, за да регулира температурата си.“

Това се свързва с калъфите за телефони, тъй като някои стилове на „обличане“ на смартфоните могат да доведат до повишаване на температурата им по време на зареждане. Ако забелязвате, че телефонът ви се усеща значително по-топъл, след като се е зареждал, това може да е знак, че се е нагрял твърде много, което уврежда капацитета на батерията.

Дразнещ факт на съществуващите технологии за смартфони е, че независимо колко перфектно зареждате телефона си, батерията неизбежно ще загуби част от производителността си с течение на времето. Въпреки това има стъпки, които можете да предприемете, за да ѝ помогнете да има дълъг живот.

Добре е да свалите калъфа на телефона си по време на зареждане, както и да не го оставяте да се зарежда през нощта, тъй като това също може да натовари електродите на батерията. Huawei препоръчва да се стремите да поддържате процента на зареждане между 30 и 70 за най-добър живот на батерията, а Apple има специален инструмент в настройките, който ще спре телефона ви да надхвърля 80 процента по същата причина.

Вашият калъф може и да е чисто нов и доста здрав, но защо да не дадете на телефона си малко глътка въздух, като го оставите да се зарежда „по без нищо“?

Comments are closed.