Защо по главата на бебето има меки зони? Всичко за фонтанелите…

Митове за пигментните петна, или защо не само слънцето е виновно
октомври 7, 2022
Природните лекарства, които наистина спасяват
октомври 12, 2022
Show all

Защо по главата на бебето има меки зони? Всичко за фонтанелите…

Ако докоснете горната част на главата на вашето бебе, можете да почувствате меко място между костите – това е фонтанела.

Фонтанела – какво трябва да знаете за нея?

Фонтанела, или по-скоро фонтанелите, позволяват на костните плочи на черепа по време на раждане да се огънат, за да може главата на бебето да премине през родилния канал.

Те помагат и на главата на вашето бебе да расте през първите години от живота му.

Какво представлява фонтанелата на бебето, за какво служи и какво трябва да следите при затварянето й?

Фонтанела – какво трябва да знаете за нея?

При новородените костите на черепа не са свързани здраво помежду си, а се съединяват чрез меки образувания и гъвкави “шефове”. Това прави костите на черепа буквално плаващи, а между тях се обазуват общо 6 на брой фонтанели (мембрани от съединителна тъкан), които позволяват на черепа да се деформира лесно по време на раждане и при преминаване на главичката на бебето през родовия канал.

Когато става въпрос за фонтанела, обикновено се има предвид най-голямата, която се намира над челото, има форма на ромб, а размерът й може да варира от 1 до 3 см. А малката фонтанела се намира в областта на тила и има формата на триъгълник с големина около 5 мм.

Нормално е, ако няколко дни след раждането, размерът на фонтанелата се увеличи малко. Това е в резултат от възвръщане на нормалната форма на черепа на новороденото, деформиран по време на преминаването през родовия канал.

По-големите размери на фонтанелата означават, че бебето не е получавало достатъчно калций и витамин D през 9-те месеца. Нормалното затваряне на фонтанелата също зависи от количествата калций и витамин D. Ето защо е важно бебето да приема достатъчно кърма или адаптирано мляко, както и да се радва на повече слънчеви бани (при зимните бебета може да се наложи допълнителен прием на витамин D).

Витамин D – слънчевият хормон >>>  

Фонтанела – какво трябва да знаете за нея?

Обикновено голямата фонтанела се затваря около 8-18-месечна възраст и най-късно до навършването на 2 години, а малката – 1-2 месеца след раждането. По-бързото затваряне на голямата фонтанела може да възпрепятства нормалния растеж и развитие на мозъка, което да доведе до заболявания като микроцефалия. А по-късното затваряне на фонтанелата може да индикатор за рахит. Ето защо трябва редовно да измервате обиколката на главата и размера на фонтанелата и да си водите статистика, с която да е запознат педиатъра ви. 

Нормално е обиколката на главата на бебето да нараства с по 1 см на месец.

На пипане фонтанелата трябва да е леко вдлъбната, ако е изпъкнала, това може да е индикатор за някакъв проблем като повишено вътречерепно налягане. Нормално е фонтанелата да е леко издута, ако бебето плаче и повръща, които водят до напрежение в главата, а също и ако главата не е изправена. Прекаленото хлътване на фонтанелата пък може да е признак за недостиг на течности в резултат от повръщане, диария, висока температура и т.н.

Що се отнася за грижите за фонтанелата, не са необходими специални такива. Много майки се въздържат да докосват бебето по голямата фонтанела, страхувайки се дали няма да увредят мозъка на детето, но той е идеално защитен и такава опасност няма. Така че не се притеснявайте да къпете, решете и галите детето по главата. 

Кога фонтанелите на бебето ми се затварят?

Задната фонтанела обикновено се затваря, когато бебето ви навърши 2 месеца. Предната фонтанела може да се затвори по всяко време на възраст между 4 и 26 месеца.

Как изглежда нормалната фонтанела?

Фонтанела на вашето бебе трябва да се чувства мека и плоска. Ако леко докоснете фонтанела, понякога може да почувствате леко пулсиране – това е нормално. Ако фонтанела се промени или се усеща различно от обичайното, покажете на педиатъра.

Ами ако фонтанела се затвори твърде рано?

Фонтанелата на вашето бебе може да се затвори рано. Това може да се случи по няколко причини.

  • Вашето бебе може да има хипертиреоидизъм (високи нива на хормона на щитовидната жлеза) или хиперпаратиреоидизъм (високи нива на паратироидния хормон).
  • Друга причина за ранно затваряне на фонтанела е състояние, известно като краниосиностоза. Краниосиностозата възниква, когато една или повече от фиброзните връзки между костните пластини в черепа на бебето се слеят твърде рано, преди мозъкът да е приключил да расте. Докато мозъкът продължава да расте, той натиска черепа отвътре, но не може да се разшири в затворената област. Това води до необичайна форма на черепа.

Ако забележите, че фонтанелите на вашето бебе изглежда са се затворили рано, ако можете да напипате ръб по черепа на вашето бебе или ако смятате, че главата на вашето бебе има необичайна форма, заведете бебето си при педиатър.

Ами ако фонтанела не се затваря?

Фонтанелата на вашето бебе може да не се затвори навреме поради няколко причини. Честите причини за забавено затваряне на фонтанела включват вроден хипотиреоидизъм (ниски хормони на щитовидната жлеза от раждането), синдром на Даун, повишено налягане в мозъка, рахит и фамилна макроцефалия (генетична склонност към голяма глава).

Ако едната или и двете фонтанели на вашето бебе не са се затворили до 2-годишна възраст, говорете с вашия педиатър.

Кърмаческата възраст е специфична. Можете да се консултирате в Кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия в София ул. „Здраве“ № 4 МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „МАЙЧИН ДОМ“ ТЕЛ. ЗА КОНТАКТИ : 0889 28 12 33

д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.