Защо трябва връщането към лятно часово време да се преустанови

Подготвени срещу грипа
ноември 22, 2023
Сергей Малоземов, автор и водещ на научно-кулинарното предаване „Храна на живо“, разказа какво трябва да се направи, за да се ускори узряването на мангото и авокадото в домашни условия.
ноември 28, 2023
Show all

Защо трябва връщането към лятно часово време да се преустанови

За никого не е изненада, че специалистите по лечение на съня, подновяват призива си за премахване на лятното часово време, заявявайки, че то е вредно за личното и общественото здраве и безопасност. 
Това твърди и д-р М. Адел Риши, специалист по белодробни болести и сън в здравната система на Университета на Индиана в Индианаполис, в ново изявление, публикувано от Американската асоциация по медицина на съня (AASM). „Постоянното стандартно време е оптималният избор за здравето и безопасността.“ 
Още през 2020 г. групата отправи първия си публичен призив за премахване на лятното часово време, позовавайки се на „доказателства за повишени рискове от пътнотранспортни произшествия, сърдечносъдови инциденти и смущения в настроението след ежегодното „пролетно преместване“ към лятното часово време“ – макар че, разбира се, всички се чувстваме не на място с тазгодишното „връщане“, което ни връща към стандартното часово време и също така създава усещането, че слънцето залязва още по-рано вечер.  
Дали ще се направи нещо по въпроса, предстои да разберем. Предложен е закон, наречен „Закон за защита на слънчевата светлина“, който ще направи зимното часово време постоянно – за разлика от стандартното часово време, което искат лекарите.

Този закон е приет единодушно от Сената на САЩ през 2022 г., но оттогава е в застой и не е внесен за гласуване в Камарата на представителите. „Когато се „връщаме назад“ и губим допълнителния час от лятното часово време… ние жертваме икономията на енергия, намаляването на престъпността и икономическите ползи в полза на тъмнината“, заяви сенаторът Ед Марки. Забележително е, че AASM всъщност се обяви против законопроекта за въвеждане на постоянно лятно часово време и заяви, че това усилие „пренебрегва потенциалните рискове за здравето, които могат да бъдат избегнати чрез въвеждане на постоянно стандартно време“.

При проблеми със съня опитайте лечение с хомеопатия!

Заповядайте в Кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия в София.

Медицински център „Майчин дом“ ул.“Здраве“ 2 – 4 тел. 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.