Какъв цвят ще са очите на детето ви? (ТАБЛИЦА)

Симптоми и лечение на диабетното стъпало
февруари 28, 2023
НЕ БЪРЗАЙТЕ С АНТИБИОТИК В ПЪРВИТЕ ДНИ НА УШИ, НОС, ГЪРЛО И БЕЛОДРОБНО ЗАБОЛЯВАНЕ
март 17, 2023
Show all

Какъв цвят ще са очите на детето ви? (ТАБЛИЦА)

Повечето родители съвсем разбираемо се вълнуват как ще изглежда бебето им, на кого ще прилича повече, каква ще бъде косата му и какъв цвят ще бъдат очите. Ах, тези сладки очички, които ще можеш да съзерцаваш в продължение на часове!

Е, отговорът за цвета на очите не е толкова прост и е изцяло подчинен на генетиката. Но все пак има някои правила и зависимости, които могат да определят почти с точност с какъв цвят на очите ще се роди вашето сладко вързопче.

Цветът на очите е физически белег, който се получава при събирането на гените от двамата родители. Бебето наследява 50% от гените за цвета на очите на майката и 50% от гените, отговорни за цвета на очите на таткото. Гените мутират, за да се превърнат в т.нар. алели. Всеки алел се различава леко от другия. Има 3 двойки алели, отговорни за цвета на очите и тези алели дават кафяв, зелен или син цвят на очите. Кафявият алел е доминантен над зеления и синия, зеленият е доминантен над синия, а синият е рецесивен.

Цветът на очите на новороденото зависи от цвета на очите и на двамата родители и в зависимост от това кой ген е доминантен и кой рецесивен.

Представяме ви една таблица, по която лесно и бързо може да се ориентирате какъв цвят на очите може да има вашето дете според цвета на очите на вас и вашия партньор!

очи

Comments are closed.