Как да идентифицираме често срещани ухапвания от насекоми

Какви съвети да дадем на нашите имунокомпрометирани пациенти, които са се ваксинирали срещу COVID-19?
юли 1, 2021
Кой ме ухапа? – продължение
юли 27, 2021
Show all

Как да идентифицираме често срещани ухапвания от насекоми

Как да идентифицираме често срещани ухапвания от насекоми
Често се случва да бъдем ухапани от насекомо, а понякога е трудно да определим какво точно ни е причинило дискомфорта, който обикновено се изразява в болка, сърбеж и дори подуване. В природата има голямо разнообразие от насекоми. Те пренасят различни болести, затова е много важно да определи правилно какво точно ни е ухапало. Представяме ви кратко ръководство, което може да помогне да разберем отговора на въпроса : „Какво ме ухапа?“.

Как да определим ухапванията от насекоми?
1. Ухапване от стършел
Зоната, ужилена от стършел, се подува и зачервява. Понякога по кожата се появяват мехури. Пострадалият изпитва силна болка, която може да бъде по-неприятна в сравнение с болката от ужилване на оса. Отровата на стършела съдържа хистамин и ацетилхолин. Ако ухапаният изпитва студ в крайниците, устните и ушите посиняват или се появяват проблеми с дишането, незабавно трябва да посети лекар.

2. Ухапване от пчела
Трябва да премахнете жилото, което може да е останало в засегнатото място. Кожата се подува и зачервява. Човек чувства парене, силна болка и сърбеж, който се появява впоследствие. Ако не сте алергични, вашите проблеми приключват дотук. Ако това обаче не е така, могат да се появяват дихателни затруднения, а това е доста обезпокоително.

3. Ухапване от оса
Симптомите при ужилване от оса са подобни на тези при нападение от пчела. Засегнатата зона става червена и подута. Ухапаният усеща парене и болка, последвана от неконтролируем сърбеж. Възможно е да се появи кръвоизлив по кожата. Една оса може да атакува по няколко пъти. Точно както при нападение от пчела, много е важно да знаете дали сте алергични, тъй като може да изпаднете в анафилактичен шок.

4. Ухапване от комар
Ухапванията от комар изглеждат като подути червени петна с размер на зрънце. Те се появяват предимно в откритите части на тялото. Комарите атакуват местата, където кожата е по-тънка и лесно могат да стигнат до кръвоносните съдове. Когато ухапят, те инжектират своята слюнка в раната. Тя съдържа антикоагуланти, които разреждат кръвта. Тези вещества причиняват зачервяване, подуване и сърбеж на кожата.

5. Ухапване от кърлеж
Ухапването от кърлеж се характеризира с поява на червено петно в засегнатата област. Това насекомо може да бъде в тялото на човек дълъг период от време. То расте и пие кръв оттам. Най-лошото е, че кърлежите заразяват хората с енцефалит, борелиоза и много други заболявания. Ако отстраните насекомото от тялото си, но червеното петно не изчезва и продължава да се разраства, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

6. Ухапване от бълха
Ухапванията от бълхи могат да бъдат объркани с нападение от комар или алергия, тъй като кожата се подува и по нея се появяват червени петна. Въпреки това, за разлика от комарите, тези ухапвания са много по-болезнени, а сърбежът е нетърпим. Бълхите атакуват предимно краката. Ето защо само спящ човек може да стане тяхна жертва. Една бълха хапе по няколко пъти, затова разстоянието между червените петна е близо 1-2 сантиметра. Тези насекоми причиняват много сериозни инфекции.

7. Ухапване от мравка
Повечето мравки не представляват опасност за хората. Въпреки това, червената огнена мравка може да причини много проблеми. Върху мястото, което е засегнала, се появяват пустули, които по-късно се превръщат в белези. Отровата на мравката съдържа токсини, затова пострадалият може да получи алергична реакция или да изпадне в анафилактичен шок. Ухапването на обикновена мравка е по-малко опасно. То наподобява ухапване от комар. В засегнатата зона се появява розово петно, което сърби за дълъг период от време. В момента на ухапване, човек изпитва пареща болка, сякаш върху кожата се излива вряла вода.

8. Ухапване от конска муха
Конската муха наподобява огромна муха. Единствената разлика е, че тя хапе доста болезнено и пие човешка кръв. Нападението от конска муха може да причини поява на червено петно върху засегнатата зона с ширина не повече от 1 милиметър. След това кожата се подува и започва да сърби. Конските мухи предават различни заболявания като туларемия и антракс, но през по-голямата част от времето си те атакуват предимно добитъка, а не хората.

9. Ухапване от въшка
Ако забележите малки червени точки в областта на главата, шията и ушите, това означава, че сте нападнати от въшки. Ухапванията са разположени на разстояние от няколко сантиметра, а кожата изглежда сякаш е прободена. Въшките пренасят много сериозни заболявания като тиф и треска.

10. Ухапване от дървеница
На пръв поглед, ухапванията от дървеници изглеждат като нападения от бълхи или комари или алергична реакция. Кожата се зачервява, подува и започва да сърби. Въпреки всичко, има лесен начин да разберете дали това е дело на дървениците. Ухапванията са разположени едно до друго, образувайки малка пътека по кожата. Те са по-болезнени от тези на комарите. Пътеката може да бъде забелязана рано сутрин, тъй като дървениците нападат през нощта.

 

Comments are closed.