Как да научите 3-годишното си дете на цветовете?

Митове и реалност относно зачеването
юни 21, 2022
Защо не можем да спим без завивка, дори през лятото
юни 22, 2022
Show all

Как да научите 3-годишното си дете на цветовете?

Ученето на цветове обикновено започва при децата на 3-годишна възраст. Тогава те могат да посочат цвят при поискване и до средата на тази възраст са способни да казват имената на четири или повече цвята.

Има различни забавни начини да помогнете на детето си да овладее това умение.

Споменавайте цветове в ежедневни разговори

Например „Какъв цвят блуза искаш да носиш днес?“ или „Хайде да намерим бяла кола.“ Когато четете, помолете детето да намери червената птица на страницата или го попитайте какъв цвят е патицата.

Смесвайте нагледно

Направете тесто от глина или бисквитки и го разделете в няколко купички. Добавете няколко капки от различни хранителни оцветители  към всяка(за предпочитане – естествени) и го омесете. След това експериментирайте със смесването на цветовете заедно. „Какво мислиш, че ще се случи, ако смесим жълтото и червеното?“ Друга забавна идея: сложете вода в прозрачни бутилки и накарайте детето да добави оцветители за храна. Поставете бутилките на перваза и оставете слънцето да ги огрява.

Сортирането като игра

С навършването на 3 г. децата започват да подреждат според собствените си капризи, отколкото по цвят или размер. Не е твърде рано обаче да дадете урок по цветова координация: вземете няколко дървени блокчета в различни цветове и помолете детето си да ги сортира в купчини по цвят. Друг вариант е да ви помогне с подреждането на чорапи по цвят. Забавно е да наблюдаваш как колелцата се въртят в съзнанието му, докато то решава въпроса по свой начин.

Накарайте цветовете да се появяват изневиделица

За впечатляващ ефект поставете призма на слънчева светлина. (Много магазини за подаръци продават евтини висящи призми.) Дъгите, които танцуват по стените, ще зарадват детето ви, а с тях можете да посочвате цветовете, съставящи дъгата.

Comments are closed.