Как да спасим децата от жегата?

Как да се справим със самотата?
юли 5, 2022
Свещена геометрия: има такава наука
юли 8, 2022
Show all

Как да спасим децата от жегата?

Възрастните сравнително лесно се справяме с жегата, но за най-малките тя е тежко изпитание. Горещините могат да доведат до бързо претопляне и обезводняване. И то при здраво дете, без повръщане и разстройство. Това се дължи на някои особености на организма на най-малките.

Телесната повърхност на малкото дете е относително по-голяма спрямо теглото, отколкото при възрастните. Кожата е богато кръвоснабдена, а терморегулаторните механизми са несъвършени. 

Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен механизъм за охлаждане, при тях не работи. 

Децата имат и повишена обмяна на веществата, тоест на тях им е по-топло, отколкото на нас, възрастните. На всичко отгоре постоянно топлият памперс поддържа температурата още по-висока.

деца лято

Всичко това прави много лесно претоплянето и свързаните с него последствия. Пъпките и зачервената кожа са малкият проблем. 

При високите температури малкото дете отказва да се храни, става неспокойно или сънливо, може и да повръща и дори да повиши температура. Това са признаците на топлинен удар.

При обезводняване количеството на урината намалява, детето става отпуснато, кожата и лигавиците са сухи, при тежки случаи има ацетонов дъх от устата. За да няма проблеми, важи златното правило:

Отнасяйте се към децата така, все едно вие сте на тяхно място.

Отчитайте факта, че в количката под гюрука е още по-топло. А някои майки слагат и покривало отгоре, та съвсем да се задуши детето. Подбирайте старателно детските дрешки в жегите. Те трябва да са тънки, широки (въздухът между тялото и дрехите е добър изолатор), памучни и светли, за да не привличат слънчевите лъчи.  Светлата шапка с периферия е необходима само когато детето е на открито. Шапка и лента за главата, поставена на дете в количка с гюрук, само го затопля допълнително.

деца лято

В жегите спокойно оставете бебето с голи крачета и ръчички, а когато спи, го завийте само с тънка пелена.

 Не излизайте с детето по обедните часове. 

Стойте далеч от пътя и асфалтираните алеи, те са силно напечени и излъчват допълнително топлина. Идеална е прохладата в парка и на сянка по градинките.

Децата до една годинка, а най-добре до три, не трябва да се пекат на слънце. 

Слънцезащитните средства не винаги вършат работа, те трябва да се нанасят много често. Рискът от изгаряне е голям, а е доказано, че най-рисков фактор за рак на кожата са изгарянията в детската възраст. 

деца лято

Морето е неподходящо за най-малките. Дългото пътуване ги изтощава, на плажа е твърде горещо за тях, отразените ултравиолетови лъчи в пясъка и водата увеличават своята мощ двойно. Многото хора по курортите могат да им докарат някоя инфекция. 

Дългото стоене на слънце има отрицателен ефект за здравето. 

Силните слънчеви лъчи потискат имунната система и това е една от причините за лесно „прихващане” на летните вируси.

Климатиците осигуряват комфорт за малки и големи и са за предпочитане в горещите дни. Условието е да не духа директно върху детето и разликата с външната температура да не е повече от 8 градуса. А филтрите трябва да се почистват редовно.

дете лято

Храненето трябва да е съобразено с високите температури. 

Наблегнете на плодовете и зеленчуците и на соковете и пюретата от тях. 

Нормално е, ако в големите жеги апетитът намалее, не насилвайте децата, техният организъм най-добре знае какво иска.

Наблягайте на течностите.

 В топлото време се губят много течности през кожата и учестеното дишане и трябва да се компенсират. Идеалната напитка е водата. Предлагайте я и на бебетата в жегите. Избягвайте газираните напитки при по-големите, те не задоволяват жаждата, а я усилват.

дете лято

Comments are closed.