Как упражнения и тренировки влияят на Хормоните ни?

Какво (не) знаем за детския имунитет: най-важното накратко
декември 6, 2022
Детето падна и си удари главата! Първа помощ при бебета и деца
декември 7, 2022
Show all

Как упражнения и тренировки влияят на Хормоните ни?

В днешно време все повече хора изпитват стрес, тревожност, burnout-синдром, паника и дори агресия.

Излагането на дългосрочен, тежък физически или психически стрес често уврежда организма и води до здравословни състояния като повишено артериално налягане (хипертония) и отслабена имунна система, както и до психични промени като тревожност, постоянна умора и депресия.

Правилната и съобразена с индивидуалните потребности физическа активност, помага на хората да се справят със стреса и последствията от него и прави тялото много по-устойчиво.

Редовните упражнения подпомагат производството и секрецията на хормони от ендокринната система и по този начин допринасят за по-добра регулация на процесите в тялото ни.

“Runner’s high” или еуфорията след тренировка

Всеки от нас е усещал лек прилив на позитивни емоции след като избяга дори и малко разстояние на бягащата пътека, или направи няколко лицеви опори.

В научната литература това явление е описано като “runner’s high” и за момента няма доказан точен физиологичен механизъм за появата му, въпреки че се предполага участието на ендорфините, за повишаване на нивата на β-ендорфина, фенетиламина, както и на анандамида. И трите вещества могат да бъдат разглеждани като естествено-присъстващи в тялото ни “наркотици”, които ни карат да се чувстваме много по-добре.

Ендорфините са ендогенни опиоидни невротрансмитери (или иначе казано естествени природни наркотици), произвеждани от хипофизната жлеза и хипоталамуса по време на физическа активност като упражнения, сексуален акт и т.н. Името им е съкратено от “ендогенни морфини” и подсказва техния ефект, водещ до повишена продукция на допамин – вещество, което регулира редица сложни процеси в тялото ни.

При леки физически натоварвания повишените нива на допамин не водят до патологични състояния, а причиняват приповдигнато настроение и удоволствие, както и подобряват концентрацията и мотивацията.

В периферната нервна система, основно се отделят ꞵ-ендорфини, които блокират болковите рецептори, намалявайки усещането за болка.

Физическите упражнения и кортизола

Кортизол

Стрес-хормонът кортизол също се повишава по време на физическа активност и психически стрес.

По време на тренировка, покачването на нивото на хормона е умерено, за кратко време и зависещо от интензитета на тренировката.

При психически стрес е точно противоположното – високи нива кортизол за дълго време.

Краткосрочното повишаване на нивата на кортизол е свързано с по-добра концентрация и паметпо-бърза мисъл.

Човешкият растежен хормон

Човешкият растежен хормон (hGH) се отделя на еднакви интервали от време, като обикновено следва циркадния ритъм (ритъмът на биологичния ни часовник, който ни кара да заспиваме и да се събуждаме).

Физическата активност обаче също може да доведе до допълнително отделяне на растежен хормон.

Той участва в редица процеси в тялото – регулира растежа, обновяването на мускулните клетки, растежа на костите, както и повишава метаболизма на мазнините.

Силовите тренировки, тренировките за издръжливост и HIIT

  • Силовите тренировки, още известни като тренировки със съпротивление, водят до значително покачване на нивата на растежен хормон, като за определящи фактори за количеството на секрецията се смятат обема и честотата на натоварването. Смята се също, че друг сложен хормон – инсулиноподобният растежен фактор I (IGF-I) също се покачва в резултат от физическа активност и води до усилен синтез на протеини.
  • Тренировките за издръжливост и HIIT-тренировките (високо-интензивни интервални тренировки) от своя страна, също повишават нивата на растежен хормон, но при тях определящи фактори са интензивността, продължителността, честотата и начина на изпълнение на упражненията.

Според последните научни проучвания, физическа активност, продължаваща повече от 10 минути, водеща до преминаване на т.н. лактатен праг, предизвиква не само най-висока секреция на растежен хормон след тренировката, но и повишеното му отделяне по време на покой до 24 часа след нея.

Последните данни сочат че правилно подбрана гама от упражнения довежда до забавяне на процесите по стареене, както и до подобряване на силата и издръжливостта на трениращия.

Тренировките са особено полезни и за дами, навлизащи в менопауза

естроген

Нивата на женския полов хормон естроген също се повлияват благоприятно от физическо натоварване.

По време на менопаузата, количеството на естрогена намалява и води до промени в настроението, влошено качество на съня, загуба на концентрация, оплаквания от страна на гастроинтестиналния тракт, загуба на еластичността на кожата, повишен риск от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

Тренировка със среден или с висок интензитет за около 25-30 минути на ден е достатъчна да оптимизира нивата на естроген и да подобри голяма част от оплакванията.

Тестостеронът – хормонът, който поддържа мъжете здрави

Тестостерон - Всичко за него

Съществуват данни за повишаване на нивата на тестостерон непосредствено след силова тренировка основно при зрели мъже след пубертетна възраст.

По-силен и дълготраен ефект на покачване се проявява при тренировка следобед и може да трае до 60 минути.

Ефектите от повишения тестостерон след тренировка все още се проучват, но се смята, че той не е достатъчен да компенсира състояния, породени от нисък тестостерон по принцип.

При гранични ниски стойности обаче, редовни физически упражнения биха довели до възстановяване на нормалната базална стойност на тестостерона, както и до загуба на мазнини, подобряване на сърдечно-съдовия статус, повишаване на либидото и др.

Важни препоръки за стартиращите тренировки, страдащи от хормонални разстройства

Важно е да се имат предвид вземаните лекарствени средства, тъй като те също могат да променят нивата на дадени хормони и това да доведе до разлики в очакванията им от ефективността на тренировките и от това как се чувстват.

  • Хора с наднормено тегло и симптоми на хиперкортицизъм, започващи тренировки, трябва да имат предвид евентуален скок на нивата на кортизол в началото на тренировъчните си програми;
  • Диабетиците трябва да проследяват редовно кръвната си захар около тренировка. Усиленото разграждане на мазнини (липолиза) покачва нивата на глюкоза в кръвта и това може да доведе до хипергликемия или диабетна кетоацидоза при лош кръвно-захарен контрол.

Квалифицираните фитнес инструктори са способни да подберат подходящи упражнения според индивидуалните особености и предпочитания на клиента, за да може той максимално да се възползва от положителното влияние на тренировките върху хормоналната си регулация.

Физическите упражнения са незаменим метод за поддържане на по-здравословен начин на живот

Тренировките са не само превенция на множество болести, но и лечение на редица състояния, водещи до заболявания.

При подлежащи хормонални проблеми е наложителна и консултация с лекар, за да бъдат изяснени рисковете и ползите от бъдещата тренировъчна програма. Мнозина се притесняват да потърсят помощ и разчитат единствено на хранителни добавки.

Заповядайте в кабинета по нетрадиционна медицина, хомеопатия и терапия с Шуслерови соли София ул. „Здраве“ № 4

Медицински център „Майчин дом“ телефон за запазване на час: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.