Кога проговаря детето и как да му помогнем?

Помощ, СДХВ! Или синдромът, за който често не говорим с точност
септември 26, 2022
Могат ли хората да ядат кучешка храна?
септември 28, 2022
Show all

Кога проговаря детето и как да му помогнем?

Проговарянето на детето е процес, който се развива във времето още от раждането на детето. Докато дойде моментът, в който детето да изрече първата си дума, има доста подготвителни процеси – както на езиково-говорно ниво, така и на мозъчно.

Още от раждането на бебето то започва да възприема. Да, може би не по същия начин като по-голямо дете, но възприема. В началото най-вече емоциите, интонациите, височините, тембъра и силата на гласа. Скоро започва да разпознава гласовете на близките си и да ги различава от тези на по-далечни или непознати.

Развитие на говора по месеци

Когато бебето е на възраст 2-3 месеца, започва да издава едни звуци наподобяващи к, г, х. 

Точно тогава всъщност е дошъл периодът на „гукането“. „Гукането“ се наблюдава особено много в моментите, в които на бебето му е приятно и весело.

С напредване на възрастта „гукането“ се засилва и около 7-8 месец започва да изговаря думи, наречени „лепети“. Това са думи, които бебето изговаря и те включват повторение на една и съща сричка, например: ма-ма-ма, та-та-та, ба-ба-ба и т.н.

Често родителите объркват този период с първата дума на детето. Истината е, че детето не е казало първите си думи, а само подготвя говорния си апарат за това. Тези думи са все още неосъзнати и детето не разбира техния смисъл. Целият този период от време е една подготовка за говорния апарат на детето и много скоро след това се очаква първата дума.

Вегетативните процеси като сукане, дъвкане и гълтане също много допринасят за това. Като период това е от 11 месечна възраст до 1 година и 3 месеца. Разбира се, всички деца са различни и няма как да ги поставим в рамка, но все пак този период е добър ориентир за родителя. Може да има някакви вариации във времето, но не и прекалено големи.

Счита се, че до 18 месец детето вече да е казало първата си дума. Проговарянето понякога е голямо предизвикателство за родителите и децата.

Как да стимулираме детето да проговори

Често детето отказва да говори или да повтори. Близките на детето могат да му бъдат от помощ и да подкрепят този нелесен и нов процес за малкия човек.

дете говори

Ето няколко идеи как може да стане това:

  • Използването на технологии в тази ранна възраст е изключително вредно за езиково-говорните процеси. Избягвайте ги и при възможност не използвайте.
  • Четете много книжки и разказвайте приказки. Може да четете всякакви видове текстове. Лично аз смятам, че поезията е най-лесния и подходящ начин детето да приеме информация в тази крехка възраст.
  • Пейте песнички и дори танцувайте.
  • Не казвайте на детето „Повтори!“, „Кажи!“. Заменете тези изрази с въпроси: „Какво е това?“ „Забравих как се казва това?“.
  • Не му давайте веднага предмет, който посочи, оставете го да изчака, правете се, че не разбирате и отново включвайте въпроси.
  • Когато детето не отговаря на въпроси, отговорете вие и включете думата в 5 кратки изречения, за да я чуе много пъти. Например: „Какво е това?“ – „Ябълка! Да ябълката е червена, ябълката е кръгла, ябълката е полезна, имаме си ябълка, ябълката е вкусна“.
  • Включвайте мимики и жестове при говорене, артикулирайте добре думите, нека детето види движението на устата и останалите говорни органи.
  • Играйте със звуците на животните, те често са добър старт за проговарянето.
  • Заповядайте в кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия в София ул. „Здраве“ №4 Медицински център „Майчин дом“ . Тук ще получите хомеопатична подкрепа за проговарянето на детето. Използват се още Шуслерови соли и цветните есенции на д-р Бах. телефон за контакт: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Дълъг, понякога по-лесен, друг път малко по-труден, е процесът на проговарянето. Но винаги е много странен. Не само детето трябва да проговори, но и отглеждащите му да го подкрепят и да стимулират този процес. Когато нещата се правят с разбиране, поощряване и обич, винаги се получават добре.

Comments are closed.