Кой човешки орган никога не остарява?

ЗНАЕТЕ ЛИ КОИ СА НАПИТКИТЕ, ВОДЕЩИ ДО ДЪЛГОЛЕТИЕ?
юли 18, 2022
През октомври ще бъдат налични актуализираните ваксини срещу Омикрон на Pfizer и Moderna. Грипът въобще не е обикновено заболяване, така че няма как Ковид-19 да стане „обикновено грипче“.
юли 20, 2022
Show all

Кой човешки орган никога не остарява?

Чернодробните клетки имат способността да се регенерират постоянно. А възрастта на органа, независимо на кого принадлежи, не е по-стара от 3 години.

Вечно младата възраст на черния дроб е определена от учени от Техническия университет в Дрезден. Те са си поставили задачата да разберат дали този орган запазва способността си да се регенерира през годините.

Изследването, резултатите от което са публикувани в списание Cell System, потвърждава, че стареенето не му влияе.

В него са участвали не само биолози и клиницисти, но и физици и математици. Те изследвали органите на хора, починали на възраст между 20 и 84 години. И във всички случаи чернодробните клетки са били на една и съща възраст – не по-стари от три години.

Припомняме ви, че черният дроб е основният помощник на човек в борбата с токсините. Благодарение на него тялото се почиства от тях. За черния дроб това не минава без следа: под въздействието на токсични вещества неговите клетки се увреждат, но се възстановяват отново благодарение на уникалните свойства на регенерацията.

Тоест, благодарение на филтрирането на токсините черният дроб остава вечно млад.

Процесът на постоянното му обновяване продължава дори при по-възрастните хора.

В същото време учените отбелязват: не всички чернодробни клетки са на една и съща възраст. Някои от тях се регенерират едва след 10 години, като с годините има все повече такива клетки.

Те имат повече ДНК от типичните: от 4 до 8 комплекта“,  обясняват учените. Може би това е защитен механизъм срещу натрупването на вредни мутации.

Хепатоцитите/чернодробните клетки/се обновяват на всеки 150-500 дни. А за 3-4 месеца черният дроб може напълно да се възстанови сам, дори ако са останали само 30% от него.

Трансплантолозите отдавна използват това свойство в работата си, споделяйки един орган между двама пациенти.

Comments are closed.