Коронавирусът може да наруши преработката на кръвната захар от органите

Какво са децата кристали и как да ги разпознаем?
юни 29, 2022
Как да се справим със самотата?
юли 5, 2022
Show all

Коронавирусът може да наруши преработката на кръвната захар от органите

Новите открития може да са ключ към това защо някои пациенти развиват метаболитни усложнения по време на или след COVID-19

Японски изследователи установиха, че коронавирусът може да наруши преработката на кръвната захар от органите, предаде Ройтерс.

Авторите на настоящото изследване от университета на Осака са анализирали кръвни и тъканни проби от пациенти с лека или тежка форма на COVID-19 и от здрави доброволци. Изследователите са оценили „експресията“ – или нивата на активност, на гени, контролиращи т.нар. сигнален път инсулин/IGF, който от своя страна влияе на редица функции на организма, необходими за метаболизма, растежа и плодовитостта. 

обоняниие загуба мирис жена портокал
замаяност

„Резултатите са поразителни. Инфекцията със SARS-CoV-2 влияе на експресията на компонентите на инсулин/IGF сигналния път в белия дроб и черния дроб, мастната тъкан и клетките на панкреаса“, се посочва в изявлението, направено от ръководителя на изследването Ичиро Шимомура от университета на Осака.

Получените в резултат на това нарушения в метаболизма на кръвната захар вероятно допринасят за ефектите на  COVID-19 върху органите, според специалистите, чието изследване е публикувано в сп.“Метаболизъм“ (Metabolism). 

умора липса на сън жена легло

Промените, които те приписват отчасти на възпалителната реакция на имуннната система към вируса, са повече при пациенти с тежка форма на заболяването. 

В експерименти с епруветки дексаметазонът, за който е известно, че действа благоприятно на хоспитализирани пациенти с COVID-19, помага за облекчаване на неблагоприятните ефекти на вируса върху гените.

коронавирус ваксина ваксинация

Новите открития може да са ключ към това защо някои пациенти развиват метаболитни усложнения по време на или след COVID-19 като инсулинова резистентност, хипергликемия, хиперлипидемия и нова поява на диабет, отбелязват изследователите.

Comments are closed.