Леко разтриване на ръцете може да измести повтарящи се действия като гризане на ноктите

ЛЕЧЕНИЕ И ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ
август 7, 2023
Внимание, Дифенбахията е отровно растение!
август 14, 2023
Show all

Леко разтриване на ръцете може да измести повтарящи се действия като гризане на ноктите

Нежното докосване на кожата, като например леко разтриване на пръстите на ръката или дланта, може да измести повтарящи се действия като гризане на ноктите, чоплене на кожата или усукване на кичур коса.

Този метод, наречен „заместване на навика“, е изключително ефективен за намаляване на компулсиите.

Правилото е просто да докосвате тялото си леко. Ако сте подложени на стрес, може да изпълнявате движения по-бързо, но не и с по-голям натиск.

Смята се, че повтарящите се действия, фокусирани върху тялото, засягат около 5% от хората по света.

 Какво се крие зад повтарящи се действия (компулсии) като гризането на ноктите

В повечето случаи поведение като гризане на ноктите се заменя с нещо, което започва по подобен начин, като например вдигане на ръка към лицето, но завършва с докосване на ушната мида.

При обучението за заместване на навиците човек се ангажира с различни действия. Те могат да включват силно стискане на юмруци при желание за гризане на нокти или чоплене на кожата.

В края обучението една трета, до половината от участниците имат определят, че има полза от него. Констатациите сочат, че резултатите са най-добри при тези, които гризат ноктите си. Освен това около 80% от хората в групата за лечение споделят, че са доволни от обучението, а 86% биха го препоръчали.

Има сравнително добри лечения, за които повечето клиницисти не знаят или просто не прилагат.

Сред леченията, които се прилагат в момента, са прием на медикаменти като антидепресанти, хомеопатични медикаменти, Шуслерова терапия, лечение с цветните есенции на д-р Бах, фитотерапия и провеждане на когнитивно-поведенческа терапия.

Заповядайте в кабинета по нетрадиционна терапия и хомеопатия в София. Медицински център „Майчин дом“ ул. „Здраве“ №4 д-р Владимир Сугарев тел. 0889 28 12 33

Comments are closed.