МЕРКУРИУС СОЛУБИЛИС
декември 20, 2022
Болки в гърлото
януари 13, 2023
Show all

МИГРЕНА

Мигрената е най-честото неврологично заболяване при възрастното население и третото най-разпространено заболяване в света, засягащо около 12 % от общата популация.

Състоянието оказва голямо въздействие поради своя потенциал за мъчителни и непоносими симптоми, а поради тях – по-ниско качество на живот и увеличено отсъствие от работа. Мигрената е най-честа във възрастовата граница 25-55 години.

Точната причина за мигрена не е известна. Смята се, че играят роля промени в нивата на невротрансмитери в мозъка. Голямо значение има и наследственият фактор, който се открива при 50-80 % от случаите.

Това заболяване засяга малко повече момчетата, отколкото момичетата преди пубертета, а в зряла възраст засяга два до три пъти повече жените, отколкото мъжете.

Мигренозното главоболие обикновено се описва като интензивна, пулсираща болка в главата, която нарушава нормалното ежедневие на страдащия и може да се влоши от физическо натоварване. Често се придружава от гадене, повръщане, замаяност, екстремна чувствителност към звук, светлина, докосване и миризма и изтръпване в крайниците или лицето. Този тип главоболие често засяга само едната страна на главата, но в някои случаи пациентите могат да изпитват болка двустранно.

Въпреки че продължителността на мигренозния пристъп варира от пациент на пациент, типичната атака продължава няколко часа, а понякога – до няколко (например 2-3) дни.

Приблизително 25 % от страдащите от мигрена ще получат предмигренозен феномен, наречен аура, който представлява неврологична аномалия, причиняваща главно зрителни, но и други сензорни и / или моторни смущения, които се проявяват в рамките на няколко часа преди мигренозно главоболие.

Мигрената може да бъде причинена от промени в мозъчния кръвоток и въздействието му върху нервус тригеминус, който представлява голям проводен път за болка. Дисбаланс в мозъчните химикали – включително серотонин, който спомага за регулиране усещането за болка в нервната система – може да бъде също причина за поява на мигрена. Установено е, че нивата на серотонин се понижават по време на пристъп на мигрена. Това може да доведе до отделяне от тригеминалната система на субстанции, наречени невропептиди, които се предвижват по менингите. В резултат на това се получава силно главоболие.

За жените нивата на естроген естествено се променят през жизнения цикъл, като се увеличават през репродуктивните години и след това намаляват. Жените в детеродна възраст също изпитват месечни промени в нивата на естроген. Мигрена при жените често се свързва с тези колебаещи се нива на хормоните и може да обясни защо жените са по-склонни да имат мигрена, отколкото мъжете.

Някои изследвания показват, че когато нивата на естроген се покачват и след това се понижават, могат да бъдат причинени контракции в кръвоносните съдове. Това води до пулсираща болка. Други данни показват, че по-ниските нива на естроген правят нервите на лицето и скалпа по-чувствителни към болка.

Някои изследователи подозират, че важна причина за мигрена е дисбалансът между нивата на естрогените и прогестерона, а не абсолютните нива на тези хормони. В действителност, терапии, насочени към подобряване на съотношението на естрогени към прогестерон, успешно облекчават тежката менструална мигрена.

При жените със свързана с менструацията мигрена употребата на хормонална терапия, за да се сведе до минимум месечното понижение на концентрацията на естроген,е ефективна при предотвратяване на мигренозните атаки.

Непероралните пътища на употреба на естрогенова терапия, назначена от лекар хомеопат, се явява отличен начин за лечение.

Не се доверявайте на постове в Интнернет, а запишете час в кабинета по нетрадиционна медицина в София Медицински център „Майчин дом“ ул. „Здраве“ №4 тел. 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Може да получите рецепта даже с локален крем, който се прилага върху кожата и е по-вероятно да облекчи мигрената, отколкото химически синтезирани перорални естрогени.

Възможните задействащи фактори (тригери) за поява на мигренозен пристъп включват:

Хормонални тригери


Климактериум
Менструация
Овулация
Перорални контрацептиви
Бременност
Хормонално-заместителна терапия
Менопауза


Емоционални тригери


Стрес
Тревожност
Напрежение
Шок
Депресия
Вълнение


Физически тригери


Умора
Нискокачествен сън или липса на сън
Работа на смени
Лоша поза
Напрежение / болка в шията, рамото или гърба
Часова разлика
Ниска кръвна захар (хипогликемия)
Напрегнати упражнения, ако не сте свикнали с това
Заболяване, като вирусна инфекция или настинка


Хранителни тригери


Пропуснати, забавени или нередовни хранения
Дехидратация
Определени вина, бира и алкохолни напитки
Добавки към храни
Синдром на отнемане от кофеинови продукти, като чай и кафе
Специфични храни, като шоколад, цитрусови плодове и сирене

Прекомерната консумация на кофеин може да допринесе за появата на мигрена. Може да опитате да не консумирате повече от 4 или 5 чаши чай, кафе или кола на ден.

Някои хора са на мнение, че внезапното спиране на кофеина може също да бъде иницииращ фактор. Ако подозирате това, може да намалите кофеина постепенно.

Някои хора смятат, че консумирането на по-малко кофеин през уикенда може да окаже влияние върху мигренозните атаки, но също така трябва да обърнете внимание, че кофеинът може да се съдържа в много продукти, включително шоколад и болкоуспокояващи.


Иницииращи фактори на околната среда

Ярки или мигащи светлини
Трептящи екрани, като телевизор или монитор на компютър
Тютюнопушене
Силни шумове
Промени в климата, като например промени във влажността, много ниски температури, висока надморска височина или промени в барометричното налягане
Силни миризми, като парфюми, химикали, помещения с дим
Задушна атмосфера
Свързан с пътуване стрес


Лекарства


Някои видове сънотворни таблетки
Перорални контрацептиви
Хормонално-заместителна терапия

Comments are closed.