Митове и реалност относно зачеването

Кои са най-важните моменти, с които вашето дете ще ви запомни?
юни 21, 2022
Как да научите 3-годишното си дете на цветовете?
юни 22, 2022
Show all

Митове и реалност относно зачеването

Често двойките, искащи бебе, в силното си желание да заченат на всяка цена и възможно най-бързо изпадат в ситуации, в които вярват на всевъзможни начини, средства и похвати, подпомагащи процеса. В това няма лошо, особено ако успеят бързо да постигнат двете чертички на теста за бременност. Ако обаче бебето се бави, вярата в някои митове относно зачеването със сигурност ги отдалечава от възможността да бъдат родители.

Мит – Безплодието в семейството често е по вина на жената

  • Това, разбира се, е далеч от истината. Световната статистика показва, че почти при 50% от двойките с репродуктивни проблеми причината е в мъжа, а при 10% от двойките проблеми със зачеването имат и двамата партньори. Ето защо е необходимо да се извърши обща консултация и преглед при специалист, ако опитите за бебе са безрезултатни в продължение на година.

Мит – Сексът всеки ден увеличава шансовете за зачеване

  • Това не е точно така. Най-висок е шансът да заченете, ако сте в овулация и във вашия плодороден прозорец. Това са около 9 дни в месеца, включващи 5 дена преди овулацията, самият ден на овулация и 3 дни след нея. Това, разбира се, не изключва секса всеки ден, щом имате желание.

Мит – Дълготрайната употреба на противозачатъчни влияе негативно на репродуктивните способности

  • Не би трябвало таблетките, които сте приемали, да бъдат причина за проблеми със зачеването. На някои жени са им нужни 2-3 месеца, за да регулират менструалния си цикъл и овулацията, при други този период е по-дълъг, при трети забременяването се случва веднага след спирането на таблетките. Повечето лекари съветват противозачатъчните да се спрат поне 3 месеца преди опитите за зачеване.

Мит – Жената да вдига краката след секс, за да увеличи шансовете си за зачеване

бременност
  • Позите по време на секс и след него нямат нищо общо с това дали ще е успешно зачеването, или не. Сперматозоидите имат собствена подвижност, която им помага да се придвижват до яйцеклетката посредством цервикалната слуз, независимо от позата ви.

Мит – Необходимо е жената да има оргазъм, за да е успешно зачеването

  • Не е задължително условие (може да заченете и без да изпитате оргазъм), но вероятно може да бъде от помощ – по време на оргазъм контракциите на влагалището и матката създават вакуум, който засмуква сперматозоидите навътре към маточната кухина, а от там и към фалопиевите тръби.

Мит – Ако наблягате на определени храни, ще заченете момче/момиче.

  • Храната няма нищо общо с пола на бебето ви. Без значение какво предпочитате да хапвате, полът се определя в момента на оплождането и това кой точно сперматозоид ще оплоди яйцеклетката. Яйцеклетката е с Х хромозома – ако сперматозоидът носи същата Х хромозома, наследникът ще е момиче, ако носи Y хромозома, то бебето ще бъде момченце. Общата статистика е, че броят на родените момиченца и момченца е почти равен, т.е. шансът ви да имате момче или момиче е 1:1. Няма доказани методи, влияещи върху тази случайност. Дори и да опитате все пак някои от тях, то не преувеличавайте очакванията си. Природата си „знае работата“, а и няма как да контролираме всичко. На първо място е вашето и на бебето здраве през тези така важни 9 месеца от живота ви.

Comments are closed.