Мръсният въздух застрашава над 97% от българите, а коминчетата пушат…

Болестите са „изписани“ по детската кожа
декември 16, 2022
Връзка с околния свят – това e най-доброто средство срещу вируси и самота
декември 20, 2022
Show all

Мръсният въздух застрашава над 97% от българите, а коминчетата пушат…

Замърсяването на въздуха в България е тежък и застрашаващ живота и здравето на нацията проблем. То е в основата както на загубата на близо 15 000 човешки живота годишно, така и реални загуби върху икономиката на страната. Мръсният въздух влияе директно върху качеството на живота както на хората, така и на планетата, която обитаваме.

Отделният човек може да вземе решение за начина си на живот, но единственото обществото като цяло е в състояние да реши какъв въздух искаме да дишаме всички и само общите ни усилия могат да направят възможна промяната.

Мръсният въздух – невидимият убиец

Мръсният въздух е причина за смъртта на близо 15 000 българи и на 400 000 граждани на Стария континент всяка година. За съжаление страната ни е на второ място в Европа и на трето в света по смъртност заради замърсяването на въздуха, особено през зимния сезон когато коминчетата пушат. Става дума за нива над нормата на фините прахови частици, на големи концентрации на азотен и на серен диоксид.

Кардиологът проф. Иво Петров е категоричен, че връзката между мръсния въздух и сърдечносъдовите заболявания е потвърдена ясно. Този фактор води до ритъмни проблеми, сърдечна недостатъчност и увеличава многократно смъртността.

Всъщност следствие от него са и множеството хронични заболявания, той влияе директно върху всички, но с особена сила върху децата, бременните жени, възрастните хора.

Мръсният въздух е причина за 6 милиона преждевременни раждания годишно в света

Мръсният въздух е основната причина за 20% от смъртните случаи на хората, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест, на 18% от диабетиците, на 14% от хората с исхемична болест на сърцето, на 15% – инсулт и на 16% от рак на белия дроб.

Въздухът като начин за оцеляване


Ето думите на Иван Михайлов : „Страдам от сериозно белодробно заболяване. За мен въздухът е въпрос на оцеляване. Чистотата му има огромно значение. Когато не ми достига въздух, нищо друго няма значение – нито какво работя, нито дали имам власт и пари. Просто искам да дишам и да живея“. Политиците са длъжни да чуят какво им казват хората, а здравното министерство трябва да заложи като основна задача профилактиката, за да опази здравето, дейности насочени към промоция на здравето, профилактика на болестите и масирана информационна кампания.

Здравето на милиарди хора по света е застрашено, защото дишат мръсен въздух

Доцент Рада Маркова /специалист по пулмология/, настоява информационните кампании да бъдат ангажимент на здравното министерство, да бъдат дългосрочни и с добре формулирани послания. „Битката за чистия въздух е лична кауза за мен. Недопустимо е да не предприемаме активни действия, когато виждаме пораженията – ръст на детската патология и на хроничните болести, влошено белодробно здраве“.


Проблемите


Факт са множество пропуски в законодателството. Повечето от тях са свързани с липсата на връзка между опазването на въздуха и здравето. Сериозен проблем е още и липсата на актуални и точни данни. Когато няма реални статистически данни, е невъзможно да се правят анализи и да се очертават конкретни действия за постигането на основната цел – подобряването на качеството на въздуха.

Другият реален препъни камък е липсата на комуникация, сътрудничество и съвместни действия между институциите.

Не по-малко тревожно е, че липсват сериозен контрол и санкции, свързани със замърсяването на въздуха у нас.
Факт е, че България не се справя с проблема от години. Ако политиците не се намесят реално в този процес с конкретни действия, ние ще продължаваме да си говорим и нищо няма да се промени.

В този смисъл би било добре управляващите да се запознаят с 38-те препоръки, изготвени от Сдружението „Въздух за здраве“. И не само с тях, защото председателят на Сдружението д-р Александър Симидчиев призова всеки, който има още предложения да ги изпрати, за да бъдат обсъдени.

Учени разкриват механизма, по който мръсният въздух причинява рак на белия дроб.

Те са изследвали белодробна тъкан на хора, изложени на канцерогенни агенти като тютюн или силно замърсяване. Откриват мутациите в гена EGER в 18% от пробите, а в 33% установяват промени в Kras.

“Вероятно сами по себе си тези мутации не са достатъчни, за да доведат до рак. Когато обаче изложите клетката на замърсяване, това стимулира вид възпалителна реакция и ако клетката има мутация, тя ще образува тумор“, разяснява един от авторите на проучванията проф. Чарлз Суонтън.

Множеството експерименти показват ясно, че клетките, които съдържат пасивни мутации, могат да се превърнат в ракови, когато са изложени на замърсени частици PM2.5.

Така замърсяването се превръща в запалителна искра.

Става дума за глътката въздух, която ще спаси живота.

Няма никакво значение от коя партия си, колко богат или беден си, дали си на върха и дърпаш конците на властта или си опашката за безработни. Тогава има значение само едно – наличието на чист въздух.

Comments are closed.