Хората, които са преболедували от COVID-19, може да имат дългосрочна имунна защита срещу нови варианти на вируса, сочат данните от американско проучване, цитирано от сайта „Хелтдей“, предаде БТА. 

Специалисти от Орегонския университет са анализирали кръвни проби от 24 души, чиито симптоми на новия коронавирус са били от почти никакви до тежки, наложили лечение в болница.

Докато тези, които са изкарали заразата без или с леки симптоми, невинаги образуват специфичните антитела, то всичките доброволци са имали т.нар. В-клетки на имунната памет, които произвеждат антитела при среща с вируса.

„Смятаме, че тези резултати ни дават истинска причина за оптимизъм“, обяснява старши авторът на проучването доктор Бил Месер, асистент по молекулярна микробиология и имунология.

Според него будещите „безпокойство“ разновидности на вируса е малко вероятно наистина да успеят да преминат имунната защита на хора, които са се възстановили от COVID-19.Единадесет месеца след заразяването, В-клетките на паметта изглежда не само реагират на оригиналния вирус, но и разпознават т.нар. варианти на „безпокойство“, твърдят учените.

Изследователите обаче подчертават, че не е възможно да се каже със сигурност дали В-клетъчният отговор, който са открили, действително ще осигури ефективен имунен отговор срещу различните варианти на вируса.

Доктор Месер е категоричен, че ваксинацията все пак предлага най-добрата защита срещу повторно заразяване, а също така осигурява предпазва от тежко преболедуване или смърт хора, които не са били инфектирани с COVID-19.

Констатациите са публикувани в специализираното издание „Джърнъл ъв инфекшъс дизийзис“.

Ковид – 19 остави оплаквания при много от преболедувалите: дългопротичаща кашлица, задна секреция в гърлото, упорито главоболие, тревожност, депресивни промени, сърцебиене, проблеми с храносмилането и уринирането. опитайте алтернативно лечение – една мека и неувреждаща медицинска практика от векове.

Заповядайте в Кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия в София ул. „Здраве“ №4 /централна градска част/ където може да беседвате с д-р Владимир Сугарев – специалист по Обща медицина, специалист по Вътрешни болести и Нефрология, радиобиолог, Сертифициран специалист по хомеопатия с българска и френска дипломи, Сертифициран специалист Шуслеров терапевт на DHU/Германия, Сертифициран апитерапевт/пчелни продукти/, Сертифициран специалист по есенциални цветни есенции на д-р Бах, Фитотерапевт и фунгитерапевт.

тел. за записване 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев