Грипното време и вирусните инфекции, наречени погрешно настинки, морят малки и големи целогодишно.

В опита си да се преборим с тях, използваме лекарства, бабини илачи и всякакви съвети, някои доста странни. Оказва се, че някои популярни средства не вършат работа, а други са дори опасни.

Първото нещо, за което се сещаме, когато ни повали настинка, е класиката чай, мед, лимон. Ползата от последния бе разбита от известния немски натуропат и хомеопат графиня Анжелика Волфскийл. Според нея: „Произведената в организма топлина е най-висшето физиологично ниво на регулация в телата ни. Затова, когато се разболеем се повишава телесната ни температура, за да се справим с инфекцията. И всичко, което спомага да запазим топлината през зимата е полезно –топли дрехи и обувки, шапка, шал, ръкавици, топли течности. А лимонът предизвиква студенина в организма и в никакъв случай не трябва да се приема при настинка”.

Всъщност, при настинки се допускат и много други грешки. Горещите течности вредят на възпалените лигавици толкова, колкото и студените. Трябва да се съобразим с естествената температура на тялото /около 37 градуса/ и такива да са и течностите. Ако в горещ чай /над 40 градуса/, се постави иначе много полезният мед, той губи повечето от биологичните си качества. Затова се поставя в чашата, когато напитката поизстине и е готова за пиене. Ако медът е втвърден се разтапя на водна баня бавно за няколко часа в топла, но не вряща вода.

дете болно

Спането в топла стая затруднява още повече болното дете. Въздухът става сух и дразни и без това възпалената лигавица. Кашлицата се усилва, нослето се запушва. Температурата трябва да е комфортна, около 19-20 градуса през нощта.

Внимавайте при издухването на носа на детето! Бруталното издухване в кърпичка увеличава налягането в носа и капилярите се пукат, инфекцията се разпространява още по-бързо. По-големите деца трябва да издухват носовете си леко с отворена уста и запушване на едната ноздра (най-добре над мивката), след това другата. На малките деца се прави промивка с физиологичен разтвор, по-удобно е със спрей (морска вода).

Не прекалявайте и с грейпфрута, когато приемате лекарства. Той потиска ензимната активност на черния дроб, лекарствата не могат да се метаболизират успешно и дозата им в кръвта може да се повиши.

болно дете родител

Когато детето е болно, най-голямата ни грижа е, че то отказва да се храни. Всъщност неговият инстинкт е правилен –при температура производството на стомашни сокове намалява и ако вие го тъпчете ще предизвикате дискомфорт и повръщане. Важното е да се приемат много течности, те понижават температурата, засилват кръвообръщението и антителата стигат там, където е нужно.

Голяма грешка е, когато прекаляваме с лекарствата против темпертура (антипиретици), дори когато тя не е много висока. Температурата има важна роля в оздравяването, при нейното повишаване се задвижва каскада от имунологични процеси с цел оздравяване, а и самите вируси са термонестабилни и загиват в „горещата” среда. Ако температурата е ниска, до 38 градуса и детето е жизнено, давайте само много течности. Но ако болното е много отпаднало, има силно главоболие или мускулни болки, не го мъчете, дайте му лекарство, антипиретиците имат и болкоуспокоителен ефект. А единствената роля на антибиотиците при вирусна инфекция е да успокоят родителите. За детето остават само негативите.

Антибиотиците не действат на вирусите.