Събуждането през нощта – сигнал за проблеми
август 3, 2022
ПАНТОПРАЗОЛ Е МЕДИКАМЕНТЪТ НА ИЗБОР ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА АНТИКИСЕЛИННА ТЕРАПИЯ
август 10, 2022
Show all

Още за пробиотиците

Специалистите в областта на храненето споделят, че е необходим баланс на чревната флора за вашето добро здраве.

Промененият баланс и недостигът на полезни микроорганизми в тялото ни, може да доведе до нарушения в имунния отговор, повишена заболеваемост, подуване на корема, запек, стомашни киселини, инфекции на пикочните пътища, болки в мускулите, умора, излъчване на лоша телесна миризма и лош дъх, лошо състояние на зъбите, кожни заболявания и други. В този случай на помощ ни идват пробиотиците.

Пробиотиците са живи микроорганизми (бактерии и/или дрожди), които са или еднакви, или подобни на микроорганизмите намерени естествено в човешкото тяло и са от полза за здравето.

Историческо развитие:


Предците ни от дълбока древност се възползват от положителния им ефект: още през римската епоха са консумирали редовно сурово кисело зеле
традиционна напитка на древната индийска култура е сладкото и солено ласи
българите са известни по цял свят с чудодейното кисело мляко
азиатците от древността консумират мариновани краставици, ряпа, патладжани, лук, тиква, моркови
Тогава обаче причината за положителния ефект на тези храни не е била известна, до началото на 1900 година, когато руският учен Иля Мечников (лауреат на Нобелова награда през 1907 г. и наричан „бащата на пробиотиците“) открива, че състоянието на стомашно-чревната флора („добрите“ бактерии) се определя от храната, която приемаме.

Около 80% от имунната система всъщност „живее“ в червата.

Храносмилателната ни система е „домакин“ за около 500 различни вида микроорганизми. Една малка част от тях се намира в стомаха и тънките черва, но повечето са съсредоточени в дебелото черво.

Добрите бактерии в организма съдействат за продукцията на редица необходими за реализирането на физиологичните процеси, метаболити и ензими. Допълнително добрите бактерии стимулират секрецията на участващи в имунните процеси молекули, като например имуноглобулин А и някои от Т-клетките, поддържайки в изправност активността на имунната ни система.

Състоянието на „добрите“ бактерии в интестиналния тракт ежедневно е подложено на различни увреждащи въздействия, резултат от непълноценното хранене, вредни навици, хормонален дисбаланс, хирургичните интервенции, прием на медикаменти и други.

Фактори, водещи до дисбаланс в интестиналния тракт:


Прием на антибиотични средства

По време на антибиотичната терапия и липсата на допълнителна суплементация с пробиотици е възможно развитие на стомашен дискомфорт, диария, подуване и болки в корема, като се забавят и естествените възстановителни процеси в организма.

Повишена консумация на храни, съдържащи захар


Захарта сама по себе си уврежда интестиналния тракт (и не само) и пречи на развитието на добрите бактерии в организма. За добро стомашно-чревно здраве се препоръчва ограничаване приема на храни и напитки, богати на захар, а също и внимателно и обстойно разглеждане на етикетите на продуктите, които купуваме, тъй като много от тях са с неподозирано високо съдържание на въглехидрати.

Дневно са ни нужни до 55 гр въглехидрати в дневното ни меню.

Вода от чешмата или подозрителни източници


Рисковете с прием на вода от чешмата са свързани с непълноценното обслужване на водоснабдителните и канализационните тръби и риска от наличие в нея на патогенни бактерии и вируси, тежки метали, токсични субстанции, вредни примеси.

Стрес


Напрежение, проблеми в работата, свръхнатоварване, преумора са само малка част от арсенала, съпътстващ проявите при стрес. Съществуват редица доказателства за пагубното действие на стреса и ролята му като независим фактор в развитието на редица заболявания, хронично чувство на умора, нездрав вид на кожата, повишена склонност към всевъзможни (дори банални) инфекции, лошо храносмилане, трупане на килограми.

Намерете подходящия за вас начин за справяне с този пагубен за здравето фактор (разходки, спорт, четене на книга, медитация).

ГМО храни


Съдържанието на генно модифицирани субстанции в храната, която консумираме ежедневно, неминуемо води до нарушаване на финия чревен баланс, водейки до нарушения в храносмилането, затруднено усвояване на редица полезни субстанции, намаляване нивата на добрите бактерии и създаване на благоприятни условия за развитие на патогенни микроорганизми.

Ползи от приема на пробиотици
Редовният прием на пробиотици ще ви помогне за:

подобряване на процесите на храносмилане, намаляване диспептичните оплаквания, подуването и тежестта
подобряване усвояването на калций
повишаване синтеза на витамини от група В
поддържане на здравословен баланс на чревната микрофлора
насърчаване на вагиналното здраве при жените, предотвратяване на вагинални гъбични инфекции
профилактика и улесняване лечението при инфекции на пикочните пътища
лечение на диария, особено свързана с прием на антибиотици
лечение на синдром на раздразнените черва
допълнителна терапия при болест на Крон и улцерозен колит
ускоряване лечението на някои чревни инфекции
потискане растежа на вредни микроорганизми
подобряване състоянието на кожата и ограничаване проявите при акне
подобряване мозъчната дейност и когнитивните функции
ефективно средство в борбата с депресивните епизоди
предотвратяване или намаляване тежестта на настинки, ушни инфекции, грип
предотвратяване развитието на кариеси
намаляване на нивата на холестерола
подпомагане поддържането на здравословно тегло, ефективно средство на допълнителна терапия при лица с наднормено тегло и затлъстяване
В днешно време все повече се увеличава честотата на автоимунните заболявания и алергиите, за които се смята, че имат известна връзка с разрастването на патогенни микроорганизми.

Има много видове пробиотици. Те включват лактобацили (Lactobacillus), бифидобактерии (Bifidobacterium) и някои дрожди (като Saccharomyces boulardii). Лактобацилите и бифидобактериите са двата основни вида бактерии, които живеят в червата. Лактобацилите и бифидобактериите имат сериозно влияние върху състоянието на храносмилателната система и организма като цяло.

Източници на пробиотици

Едни от най-богатите на пробиотици естествени източници са следните хранителни продукти:

кефир
квас
кисело зеле
кисели краставички, туршия
кисело мляко, извара и млечни продукти
ябълков оцет
черен шоколад
зелен грах
зелени маслини
ферментирали алкохолни напитки, като например бира и вино
Пробиотиците са на разположение на потребителите под формата на хранителни добавки за орална употреба, като капсули, таблетки, прахове. В тях пробиотиците са в лиофилизирана форма, което ги предпазва от действието на храносмилателните ензими.

Възможни нежелани ефекти
Страничните ефекти са изключително редки, поради естественото съществуване на тези микроорганизми в храносмилателната система. Възможни са прояви при първия прием, изразяващи се в подуване на корема, повишено образуване на газове, лек дискомфорт, които бързо отзвучават.

Все пак е препоръчително да направите консултация с лекар, особено ако имате някакъв медицински проблем или вземате редовно определени медикаменти (пробиотиците биха могли да взаимодействат с лекарства като антибиотици или имуносупресори.

Заповядайте в кабинета по нетрадиционна медицина в София ул.“Здраве“ 4 Медицински център „Майчин дом“/тел. за контакти: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев Той ще определи подходящия за вас пробиотичен препарат, както и необходимата дозировка.

Ето и нашето предложение!

ВАЯ ПРОБИОТИК D3 капки 10 ml

✔ Капки за новородени, кърмачета и деца за здравословен растеж и развитие на костите.
✔ Витамин D е необходим за нормалния растеж и развитие на костите на децата и участва при функционирането на имунната система.

Comments are closed.