Gelsemium
октомври 30, 2023
Защо трябва връщането към лятно часово време да се преустанови
ноември 23, 2023
Show all

Подготвени срещу грипа

Силна грипна вълна се очаква тази година, след като имунитетът към вируси отслабна заради изолацията по време на пандемията.

Обикновено първите болни в Европа се регистрират през ноември-декември, като вълната бележи своя пик през януари-февруари. В допълнение ни разболяват и вируси на простудата/настинката.

Щамовете които ще ни разболяват са ясни от месеци – преди есенно-зимния сезон в северното полукълбо. Информацията за тази година бе препотвърдена в края на септември, когато от СЗО обявиха кои са компонентите на ваксините срещу грип за сезон 2024.

  A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm0

  A/Thailand/8/2022 (H3N2)

  B/Austria/1359417/2021

  A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09

  A/Massachusetts/18/2022 (H3N2)

  B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata)

Най-ефективната профилактика на грипа включва поставяне на ваксина, която в България е безплатна за пенсионерите на и над 65 г. Тази година Министерство на здравеопазването е  отпуснало средства за над 370 000 дози.

Каква е актуалната ситуация в България?

Според данните публикувани на интернет страницата на Националния център по заразни и паразитни болести през последните пет седмици грипът е достигнал България.

Лабораторните изследвания са потвърдили наличието на щамовете A/H3N2, A/H1N1 и B/Victoria. Така в момента заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е около 62.5 на 10 000 души население.

Общите симптоми са:

  Треска

   Кашлица

   Недостиг на въздух или затруднено дишане

   Умора

   Възпалено гърло

   Хрема или запушен нос

   Мускулна болка или болки в тялото

   Главоболие

   Повръщане

   Диария (по-честа при деца с грип, но се среща на всяка възраст с COVID-19)

   Промяна или загуба на вкус или обоняние (по-често при COVID-19)

Инкубационният период на ковид е много по-дълг, отколкото на грипния вирус. При грипа първите симптоми се появяват между един и четири дни след заразяването, а при COVID-19 – до 14 дни след инфекцията.

Към грип и ковид се добавят и сезонните вируси и настинки, като риновируси, аденовируси, парагрипни вируси и др. Важно да се направят лабораторни изследвания, за да се уточни точното заболяване.

Влияние на циркадните ритми върху симптоматиката при вирусни инфекции

В терапията на ОРВИ обикновено подходът включва „прицелване“ към основните симптоми. Интересни в тази връзка са изводите за влиянието на циркадните/ Ден- Нощ/ ритми върху протичането на грипната инфекция. Отчетени са разлики в оплакванията през деня и нощта.

 През деня например наблюдаваните симптоми са болно гърло, запушен нос, кихане, втрисане, ставни и мускулни болки, температура, общо неразположение. През нощта респираторните проблеми се влошават, защото тялото е във връзкас биологичния си часовник.

Положението на тялото при сън също е проблем, защото секретите, които се отделят от носа, запушват дихателните пътища и карат болния да диша през устата. Това дразни горните дихателни пътища. Освен това през нощта е възможно повишаване на телесната температура.

Олигрип

Ден и Нощ е показан за краткотрайно симптоматично лечение на назална и синусова конгестия, свързана със симптоми на настинка и грип като например болка, главоболие и/или повишена температура през деня в комбинация със симптоми, причиняващи трудно заспиване, преди лягане.

Олигрип Ден и Нощ е показан при възрастни и юноши на възраст от 15 до 17 години.

Активни вещества

Всяка бяла (дневна) таблетка съдържа           

парацетамол  500 mg  

псевдоефедринов хидрохлорид 60 mg

Всяка синя (нощна) таблетка съдържа           

парацетамол 500 mg

дифенхидраминов хидрохлорид 25 mg

Дозировка и начин на приложение

Възрастни и юноши над 15 години: Трябва да се приемат четири таблетки дневно.

Една бяла таблетка да се приема през 4 до 6 часа през деня (една таблетка сутрин, на обед и следобед). Не приемайте повече от 3 бели дневни таблетки за 24 часа.

Една синя таблетка трябва да се приема вечер. Да не се приемат Нощните таблетки през деня.

Пациентите трябва да се консултират задзължително с лекар, ако симптомите продължават повече от 3 дни или се влошават.

Лечението може да се комбинира изключително успешно с хомеопатия, Шуслерова терапия, апитерапия/мед и продукти/, фунгитерапия/лечебни гъби от Изтока/ .

Заповядайте в кабинета по алтернативна медицина и хомеопатия в Медицински център „Майчин дом“ в София ул. „Здраве“ № 2 – 4

Тел. 0889 28 12 33    д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.