Проверете етикетите: тези хранителни съставки ни тровят ежедневно

Брауни в чаша в микровълновата /правилото на 3-те супени лъжици/
август 17, 2023
ПОДГОТВЕТЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ЗА СЕЗОНА НА НАСТИНКИТЕ
август 29, 2023
Show all

Проверете етикетите: тези хранителни съставки ни тровят ежедневно

Каквото и да си говорим, храната, за която ежедневно си даваме парите, е пълна с овкусители, стабилизатори, консерванти, подобрители, които в дългосрочен план могат да окажат сериозно негативно влияние върху здравето.

Следващия път в магазина, когато посегнете към любимата си луканка, концентрирайте погледа си върху ситния шрифт на състава на колбаса и внимателно вижте колко Е-та съдържа, а навярно ще забележите и присъствието на натриев глутамат. Последният впрочем се влага в почти всеки колбаси на нашия пазар.

Натриев глутамат

Аминокиселина, въздействаща на чувствителността на рецепторите на езика ви. По този начин тя повишава вкусовите качества на храната. Използва се като съставка на дресинги, супи, чипс, колбаси полуфабрикати. Натриевият глутамат уврежда нервните клетки. Може да причини главоболие и гадене.

Натриев нитрит

Първото място сред най-опасните хранителни добавки заема натриевият нитрит. Използва се при производството на месни продукти като бекон, наденици, пушени меса. Тази добавка осигурява приятен вкус и естествено червен цвят на месото и спира размножаването на бактериите, но при висока температура се превръща в химически активно съединение, което може да доведе до появата на тумор.

Бутилоксианизол

Съставка на различни продукти е бутилоксианизол. Има го в растителни масла, дъвки, чипсове. Това е антиоксидант, предотвратяващ окисляването на продуктите и гранясването на мазнините. Проблемът при тази хранителна добавка е, че в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

Аспартам

Аспартамът е подсладител, който се използва като заместител на захарта в диетичните продукти. През 1970 г. и 2007 г. са проведени изследвания върху експериментални животни, които са доказали връзката на аспартама с появата на рак.

Сол

Солта е съставката, която е намира почти във всичко, което ядем. Малко количество от нея е необходимо на организма. Но хората, които прекаляват със солта, са застрашени от повишаване на артериалното налягане и риска от инфаркт и влошаване на дейността на бъбреците

Питат ме често след публикации и пациенти, и колеги, кои са координатите ми. Ето отговор: София ул.“Здраве“ 2 – 4 Медицински център „Майчин дом“ тел. 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.