Реинфекциите /повторно заразяване/ със SARS-CoV-2

След прекаран COVID-19 / Постковидният синдром
март 18, 2021
Д-р Владимир Сугарев – кабинет по нетрадиционна медицина и хомеопатия – София
март 30, 2021
Show all

Реинфекциите /повторно заразяване/ със SARS-CoV-2

Реинфекциите със SARS-CoV-2 не са често срещани, но по-старите хора са с по-висок риск от повторно заразяване

От Amy Orciari Herman. Редактирано от Susan Sadoughi, MD и Richard Saitz, MD, MPH, FACP, DFASAM

Обикновено, рискът от реинфекция със SARS-CoV-2 е нисък – но е по-висок сред хора ≥ 65 години – според популационно базирано проучване в Дания, публикувано в The Lancet.

Изследователите са прегледали резултатите от PCR тестовете на приблизително 525 000 души, тествани за SARS-CoV-2 от февруари до декември 2020. Около 11 000 от тях, които са имали положителен резултат по време на първия пик на пандемията през март-май, само 0.7% отново били положителни по време на втората вълна през септември-декември. От тези, които имали отрицателен тест по време на първия пик, 3.3% са дали положителен резултат по време на втората вълна.

В отделен анализ, степента на повторно заразяване била 8 на 100 000 човеко-дни при проследяване сред хората на възраст ≥ 65 години, срещу 4-6 на 100 000 човеко-дни сред по-младите възрастови групи.

Коментаторите пишат: „Качеството, количеството и продължителността на защитния имунитет, предизвикан от естествена инфекция със SARS-CoV-2, са по-лоши в сравнение с много по-високите нива на вирус неутрализиращи антитела и Т клетки, индуцирани от ваксините.“ Те добавят: „Надеждата за постигане на защитен имунитет чрез естествено инфектиране може да не бъде реална и трайното решение е глобалната програма за ваксинация с високоефективни ваксини.“

Връзки:

Comments are closed.