След прекаран COVID-19 / Постковидният синдром

КАК СЕ БЯГА ЗА ЗДРАВЕ
март 15, 2021
Реинфекциите /повторно заразяване/ със SARS-CoV-2
март 30, 2021
Show all

След прекаран COVID-19 / Постковидният синдром

На какво трябва да обърнат внимание хората, прекарали COVID-19
Промените, които настъпват в организма след COVID инфекцията, оказват влияние на самочувствието и състоянието на човек както по време на възстановяването, така и в бъдеще. Затова си струва преболедувалите да обърнат внимание на онези органи и системи, които най-често са засегнати от инфекцията.

Ето примерен списък на изследвания, които трябва да се направят, за да е налице обективна картина на състоянието:

– общ анализ на кръвта;
– анализ на С-реактивният протеин (CRP) – (ще помогне да се изключи остатъчният възпалителен процес);                                                                                                                                                     – феритин (ще помогне да се изключи анемия);
– проверка на съсирването на кръвта (нужна е, за да се елиминира рискът от образуване на съсиреци);
– проверка на състоянието на миокарда, която е особено важна, ако човек е имал пневмония или е бил със сърдечни проблеми преди инфекцията;
– проверка на показателите на черния дроб и бъбреците, която ще помогне да се оцени състоянието им след заболяването и приема на медикаменти;

Сред важните анализи, които помагат да се прогнозира възстановяването, са маркерът за хипоксия (липсата на кислород в организма) и нивото на витамин D. В по-голямата част от населението се наблюдава дефицит на витамин D, а това от своя страна води до по-дълъг възстановителен процес.

Добре би било, да се направи качествено изследване на нивото на антителата, което ще позволи оценка на имунния отговор на предишни инфекции и ще даде възможност да се определи целесъобразността на ваксинацията.

Проверката на тези здравни показатели е препоръчителна за хората, прекарали COVID-19 в лека или средно тежка форма, включително с усложнения като пневмония и са били лекувани амбулаторно в дома си.

Показатели за здравен скрининг тест, които потвърждават окончателното възстановяване или дават оценка на възможните усложнения, са:

– умората
– нарушенията на съня
– намалената физическа издръжливост
– постоянната кашлица и задух

Най-важното от всичко обаче е, всички действия да бъдат предприети след консултация с лекар.

Заповядайте в кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия където ще преценим най-точно подходящото време за изследванията и ще направим анализ на стойностите им.

София – център  ул. „Здраве“ № 4  Медицински център „МАЙЧИН ДОМ“

д-р Владимир Сугарев тел. 0889 281 233

 

Comments are closed.