Децата смучат палците си, защото това е успокояващо за тях. Вашето дете в предучилищна възраст вероятно е практикувало този навик още в утробата и го е усъвършенствало като бебе.

Сега то се обръща към палеца си, когато е уморено, уплашено, отегчено, болно или се опитва да се приспособи към предизвикателства, като например започване на детска градина или предучилищна. Може също така да използва палеца си, за да си помогне да заспи преди лягане и да се приспи, когато се събуди посред нощ.

Какво да направим по въпроса?

Не се притеснявайте твърде много. Американската стоматологична асоциация твърди, че повечето деца могат безопасно да смучат палеца си – без да увреждат подредбата на зъбите или челюстите си – докато започнат да се появяват постоянните им зъби. (Обикновено постоянните зъби започват да никнат едва на около 6-годишна възраст.)

Имайте предвид също, че не всяко смучене на палец е еднакво вредно; експертите твърдят, че именно интензивността на смученето и движението на езика деформират зъбите и по-късно се налага поставянето на брекети. Децата, които пасивно държат палците си в устата, са по-малко склонни да имат проблеми със зъбите, отколкото децата, които смучат агресивно.

Наблюдавайте техниката на детето си. Ако то смуче енергично, започнете да ограничавате навика му по-рано, например около 4-годишна възраст.

Ако палецът на детето Ви се зачерви и напука от смученето, опитайте да нанесете овлажняващ крем, докато спи. (Ако го нанесете, когато е будно, той може да попадне в устата му.)

Повечето деца спират да смучат палеца си сами на възраст между 2 и 4 години. Някои от тях продължават с този навик по-дълго, но натискът на връстниците в училище често е много ефективен възпиращ фактор.

Няколко финални съвета

Оставете го. Наказването на детето в предучилищна възраст или опитите да го убедите да извади палеца от устата си няма да помогнат, защото то вероятно дори не осъзнава, че го прави.  Освен това менталния натиск да спре може да засили желанието да го прави още повече.

Опитайте се да изчакате. Децата обикновено се отказват от смученето на палеца, когато намерят други начини да се успокоят и утешат. Ако например детето смуче палеца си, когато е гладно, скоро ще се научи просто да отваря хладилника и да търси нещо за ядене, или да ви помоли за нещо за хапване.

Предотвратете смученето на палеца с други дейности. Ако е най-склонно да си смуче палеца – например докато гледа телевизия – помислете дали да не отвлечете вниманието му със заместваща дейност, например гумена топка, която да стиска.

палец

Снимка: iStock

Ако то е склонно да смуче палеца си, когато е уморено, можете да опитате да го оставите да подремне, или да удължите времето на сън.                                                                                       Ако пък си смуче палеца, когато е разстроено, помогнете да изрази чувствата си с думи.

Има симптоматични хомеопатични медикаменти за смучене от хомеопатията, които ще му помогнат да се откаже от навика да смуче палеца.  Шуслерови соли, умело подбрани от сертифициран терапевт могат да се смучат и са приятно сладки, но може да ги разтворите във вода, или сок и да ги давате на глътки. Незаменим помощник в моята дейност се оказаха капките на д-р Бах, които също помагат да се откаже от навика да смуче палеца.

За консултации лесно ще намерите д-р Владимир Сугарев в Кабинета по нетрадиционна медицина в центъра на София ул. „Здраве“№4                                                                                      Той е лекар хомеопат с над 20 години опит, притежаващ българска и френска дипломи по хомеопатия, сертифициран лекар терапевт е  за лечение с Шуслерови соли от DHU – Германия и е сертифициран лекар терапевт, за лечение с капките цветни есенции на д-р Бах.

Прегледи и консултации: всеки делничен ден от 14 до 17 часа

телефон за консултации и записване: 0889 28 12 33