Сънната апнея е хъркане със спиране на дишането, лечение има.

Природните лекарства, които наистина спасяват
октомври 12, 2022
Изпитани бабини рецепти при настинка
октомври 13, 2022
Show all

Сънната апнея е хъркане със спиране на дишането, лечение има.

Сънната апнея е състояние, при което дишането нощем се блокира многократно и засегнатият човек се събужда за кратко. Ритмичното хъркане се прекъсва, той спира да диша за няколко секунди и после шумно си поема въздух.

Причината най-често е отпуснатата дихателна мускулатура, която блокира дихателните пътища и притока на въздух. Това обикновено са хора с голяма коремна обиколка, широк врат (над 43 см при мъжете и над 41 см при жените).

Всичко това допринася за отпускане на мускулите. В резултат горните дихателни пътища се запушват и притокът на въздух спира. Спадането на кислорода в кръвта води до кратко събуждане. То е заради импулсите, които мозъкът праща с цел да се повиши тонусът на мускулите и по този начин да се възстанови дишането.

Спящият невинаги осъзнава и често не си спомня, че е имало такива многократни събуждания през нощта. Може да ги усети косвено по повишената сънливост през деня.Това е обструктивната апнея, която е по-често срещаната. 

При централната апнея дишането също спира за малко, но причината е блокиране на центъра на дишането за известно време. Блокират се дихателната мускулатура  и  диафрагмата. Дължи се на сериозни сърдечносъдови, неврологични и бъбречни заболявания като предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и др.

Има ли изследване, което потвърждава диагнозата?

Да, има две основни изследвания. Едното е респираторна полиграфия. То може да се прави и в амбулаторни условия, не е нужен престой в болница. На пациента се поставя апаратче, прикрепено с еластичен колан през гърдите. Докато той спи, апаратът мери три параметъра: тонус на дихателната мускулатура, сатурация и дишането в носа.

В някои големи лечебни заведения може да се направи също полисомнография. За целта пациентът остава една нощ в лаборатория за изследване на съня, където със специална апаратура и под лекарско наблюдение се записват различните параметри на неговия сън – мозъчна активност, сърдечна дейност, дишане, движение на очите и др.

Респираторната полиграфия е достатъчно показателна, за да се прецени вида и тежестта на сънната апнея. Следва да се обърне специално внимание на хигиената на съня, да се избягват рискови фактори като късна вечеря, преяждане ,алкохол точно преди лягане. Да се контролират придружаващите заболявания, особено диабет и хипертония.

Мъжете са по-често засегнати – всеки 5-и страда. При жените всяка 10-а е засегната. След менопаузата почти се изравняват. Рисковите фактори са излишните килограми, метаболитният синдром, анатомичните особености с уголемени сливици, гастро-езофагиален рефлукс и др. Организмът страда от трайното безсъние, което допълнителни провокира или задълбочава ендокринните проблеми, сърдечносъдовите заболявания.

При сънна апнея се препоръчва използване на специален РАР-апарат.

Това са помощни устройства, които държат отворени дихателните пътища и човекът спи спокойно, спира да хърка.

По-добрите апарати са автоматични, мерят прекъсванията в дишането и сами преценяват, с какво налягане да бъде въздухът, за да държи проходими дихателните пътища. За съжаление у нас тези устройства се заплащат от самите пациенти. В някои европейски страни като Испания, Италия и др. те се поемат от здравната каса. У нас се обсъжда, но не е известно, кога ще бъдат включени в пакета на НЗОК. Цената на по-новите автоматични модели е 2-3 хил. лв. Има и по-евтини, които може ръчно да се настройват, но на едно и също налягане. Те не могат да се адаптират към нуждите на пациента, които варират през часовете на нощта.

Пациентът спи с маска, като апаратът прави позитивно налягане и подава своевременно въздух. Разделя отпуснатите мускули точно там, където са дихателните пътища. Получава се нещо като възглавничка, протеза, която държи проходими пътищата.

За повече информация посетете КАБИНЕТА ПО НЕТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА в София ул.“Здраве“№4 МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „МАЙЧИН ДОМ“ телефон за контакти:0889 28 12 33 д-р ВЛАДИМИР СУГАРЕВ

Към апаратното лечение се добавят препарати на база лечение с мед и медни продукти/Апитерапия/, соли на д-р Шуслер и цветни есенции на д-р Бах.

Вие имате ли пациенти, на които прилагате такова лечение? Какви са техните отзиви?

Да, вече имам пациенти, които ползват РАР-апаратите и са много доволни, че вече не хъркат и могат да спят много добре.

АДАПТ ОФИСИ
Адапт БГ е българска семейна фирма, специализирана в продажбата на Медицинско Оборудване и Апаратура за Домашно Лечение. Доверявайки се на нас, вие подпомагате българската икономика в тежките времена, в които се намира страната ни в момента.
Виж Google ревюта
Адапт магазин в гр. София.София
ул. Три Уши 121
02 4420424
0892 245285
info@adapt.bg

Без лечение сънната апнея може да доведе до сериозни, животозастрашаващи усложнения, както и да влоши сериозно състояния като:

  • Високо кръвно налягане;
  • Инсулт;
  • Внезапна сърдечна смърт;
  • Астма;
  • ХОББ;
  • Захарен диабет.

Comments are closed.