Терапевтично поведение за лечение на грип и усложненията му

Защо бебето хърка?
януари 25, 2023
Симптоми и лечение на диабетното стъпало
февруари 28, 2023
Show all

Терапевтично поведение за лечение на грип и усложненията му

В хода на епидемичното разпространение на грипа към момента доминират щам тип А (H1N1) и тип A (H3N2).

Това са основни насоки за терапевтично поведение от първите часове на симптомите с оглед предотвратяване на усложнения и бързо повлияване на симптомите.

Не предприемайте самолечение!

Заповядайте в Кабинета по нетрадиционна медицина, хомеопатия и шуслерова терапия в София. ул. „Здраве“ №4 Медицински център “ Майчин дом “ тел. за записване: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Лечение с противовирусен препарат

Грипът и от двата типа /А и В/ може да се лекува успешно с Ремантадин. Ако болният вземе препарата още в първите часове от проявата на грипа, още на следващия ден спира да отделя вируса, а на третия ден е физически здрав.

Лечение при грип: при възрастни и лица над 14 през първия ден – по 100 mg (2 таблетки) три пъти дневно, през втория и третия ден – по 100 mg (2 таблетки) два пъти дневно, през четвъртия и петия ден – по 100 mg веднъж дневно.

При възрастни пациенти над 64 години препоръчителната дневна доза е 100 мг (2 таблетки) дневно. 


При деца: на възраст от 6 до 10 години Ремантадин се приема по 50 mg два пъти дневно, от 11 до 14 години – по 50 mg три пъти дневно. Продължителността на курса на лечение е 5 дни.


При профилактика на грипа: при възрастни по 50 mg веднъж дневно до 30 дни.

Усложнения и антибиотици

Всяка десета инфекция с грипа прави придобита в обществото пневмония, която е бактериална. За успеха на лечението е ключов изборът на антибиотик.

Най-голям процент са причинителите от групата на пневмококите, които се лекуват с цефалоспорини или пеницилини. Амоксигард и Цероксим са подходящи за лечението на такава пневмония. 

25% от пневмониите се причиняват от вътреклетъчни бактерии, за които се прилагат други антибиотици. Такава инфекция се доказва с микробиологично изследване с правилно взета храчка.

Ако на 48-ия час няма рязко подобряване на клиниката, се продължава лечението с Цероксим, Амоксигард, но се включва и антибиотик за вътреклетъчните микроорганизми.

Допълнителният антибиотик може да е Клабакс – много подходящ за целта медикамент. 

Левофлоксацин Екофарм от групата на хинолоните също е подходящ за вътреклетъчни бактерии, но не бива терапията да се започва с него.  

Comments are closed.