Ужас, детето отново не е на градина

10 ХОМЕОПАТИЧНИ МЕДИКАМЕНТА НА ЗИМАТА
януари 19, 2023
Защо бебето хърка?
януари 25, 2023
Show all

Ужас, детето отново не е на градина

Наръчник за справяне с вируси и бактерии

Един от най-често срещаните кошмари на родителите е обаждането от детската градина, което оповестява една неизбежна седмица на стоене вкъщи. Обикновено този „звън“ е придружен с бележка, на която пише, че то е със сополи или леко подкашля. Още с взимането от градината, родителят знае какво го очаква – посещение при педиатъра, разговори с кой член на семейството да поеме грижата, разговор с работодателите за домашен офис или болничен, даже може да се появи и някой друг спор с родители – ама защо го пускате болен на детска градина, кой кого зарази и т.н. Изгответе си план за действие, който да ви улесни, като си зададете няколко въпроса – защо детето боледува толкова често и какво да направя, за да му помогна – и на него, и на себе си.

Запазете спокойствие

Важно е да няма излишни нерви, защото това може да доведе и до по-изнервено дете, и до повече проблеми у дома.

Защо детето боледува повече през зимата?

d
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik

Решението на всеки проблем идва с първата стъпка, която е знанието. Всъщност есенно-зимният период е изключително благодатен за вирусите и бактериите, като особено тежко го понасят горните дихателни пътища. Ниските температури, в съчетание с високата влажност карат неканените гости да се разпространяват лавинообразно – представете си го това в детската градина и много лесно ще си отговорите на въпрос защо детето е болно през седмица.

Възпитанието на имунната система

Това, че детето боледува често, невинаги е нещо лошо.

С колкото повече специфични бактерии и вируси се среща още незрелият имунитет, толкова до-добре започва да ги различава и да си изгражда защитни реакции срещу тях.

Имунната система има две подсистеми – вродена (неспецифична) и придобита (специфична), като те са свързани по такъв начин, че в зависимост от „нашественика“ да генерират подходящ защитен отговор.

Превенцията е най-добрата защита

Слабият имунитет означава повече боледувания – т.е. за да защитим децата трябва да поработим върху имунната им система, което може да се случи посредством няколко ефективни стъпки.

Посетете кабинета по нетрадиционна медицина, хомеопатия и Шуслерова терапия в София, ул.“Здраве“ №4 Медицински център „Майчин дом“ телефон за контакти: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Ще получите хомеопатични сиропи и гранули, които ще подпомогнат имунитета на децата.

d
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik

Правилно хранене

Тъй като имунитетът е пряко свързан със състоянието на червата, е съществено да изградите правилен режим на хранене. Не давайте студени или мазни закуски, вместо това наблегнете на топли и меки храни като палачинки, омлет или каша. Нека вечерята да бъде поне два часа преди лягане и да не включва сладки, тестени и млечни храни.

Разходки и игра навън

Една от често срещаните причини децата да се разболяват през зимата е това, че стоят повече време затворени вкъщи. Истината е, че дори е препоръчително децата да излизат и да играят навън – разбира се, подходящо облечени.

Когато детето не се „среща“ достатъчно често със студеното време, когато това се случи организмът му реагира веднага при допира с ниските температури.

Разходката в планината, ако имате такава възможност, е чудесно забавление за малки и големи и е начин да се откъснете от замърсения градски въздух.

Добър сън и повече почивка

Липсата на достатъчно сън и на почивка може да ви вкара в „порочен кръг“. Защо? По-малко сън означава повече стрес, той води пък до по-отслабена имунната система, което води до по-често разболяване. Сънят е жизненоважен, особено в ранна детска възраст.

Правилният помощник

d
Източник: Vedra International

За малките динозавърчета има „динозавърска“ защита – пробиотикът ОМНИ‑БИОТИК® ИмунД – специално създаден, за да подкрепи оралния микробиом – първата защитна линия на организма. Ягодовият му вкус и липсата на захар го правят идеален за децата.

Пробиотикът за смучене е обогатен с бактериалния щам Streptococcus salivarius K12 – името му не бива да ви стряска, защото стрептококите съвсем не са „злите“ герои, за които ги смятате. Особено пък този специфичен щам се среща естествено в устната кухина и произвежда антибактериални вещества. Когато се засели върху повърхността на езика и устната кухина, по-малко нежелани микроби ще натоварват имунната система.

„Д-то“ в името на ОМНИ-БИОТИК ИМУНД  идва от съдържащия се в него ценен витамин D, който допринася за нормалната функция на имунната система при деца и възрастни. И не само – клетките на устната лигавица редовно се подновяват и се нуждаят от витамин D за процеса на клетъчно делене – важен за поддържане на функцията на устната лигавица като бариера срещу нежелани микроби.

Comments are closed.