Хапчетата за лечение на коронавирусна инфекция на компаниите „Merck“ и „Pfizer“

Настинка
ноември 18, 2021
Грип и Коронавирус
ноември 18, 2021
Show all

Хапчетата за лечение на коронавирусна инфекция на компаниите „Merck“ и „Pfizer“

Най-важното за хапчетата за лечение на коронавирусна инфекция на компаниите „Merck“ и „Pfizer“

20 месеца чакахме да се появи медикамент за лечение на коронавирусна инфекция. Учени разработиха не един, а два – на компаниите „Merck“ и „Pfizer“. Първо се появи медикаментът молнупиравир (molnupiravir) на „Merck“ и „Ridgeback Therapeutics“, който получи одобрение от британската агенция по лекарствата. Той намалява с 50% риска от тежко протичане, хоспитализация и смърт при хора над 18 години, които проявят леки до умерени симптоми след заразяване. Малко по-късно „Pfizer“ разкри резултати от клиничното изпитание на своя антивирусен препарат паксловид (paxlovid), който намалява с 89% вероятността от хоспитализация и фатален край при хората от най-застрашените групи.

Разлики между медикаментите за лечение на коронавирусна инфекция на „Merck“ и „Pfizer“
Молнупиравир (molnupiravir) прекъсва репликирането на вируса. Той изгражда идентичен блок от неговия генетичен материал и, когато започне да се размножава, навлиза в неговата РНК. Целта е да се предизвикат грешки в оригиналния генетичен код, чието натрупване във времето да доведе до цялостно спиране на неговото възпроизводство. Процесът на разрушаване е основа при разработването на таблетката, чието име не е случайно. То идва от Мьолнир (Mjölnir), чука на Тор.

Паксловид (paxlovid) също спира вирусното репликиране, но по различен начин. При него се наблюдава свързване с ензима протеаза, с цел да се потисне неговото действие. Този ензим е изключително важен за коронавируса, тъй като без него той не би могъл да се размножава.

Става въпрос за два различни класа антивирусни препарати – единият прекъсва репликирането на РНК на вирусната молекула, а другият блокира ключовия ензим протеаза. Добрата новина е, че, когато бъдат одобрени два толкова различни медикамента, вероятността те да бъдат високоефективни при евентуална комбинация, е много по-голяма, отколкото, ако бяха със сходен принцип на действие.

Учените не изключват възможността молнупиравир и паксловид да помагат и при лечение на други заболявания, освен COVID-19, които също са предизвикани от РНК вируси. От своя страна ензимът протеаза, блокиран от медикамента на „Pfizer“, се среща в много други коронавируси, което означава, че може да ни предпазва и от тях.

Начин на приложение на молнупиравир и паксловид
Преди да дадат разрешение за употребата на паксловид, регулаторните органи трябва да проучат подробно и много задълбочено всички детайли, свързани с клиничните изпитания. Дори това да се случи, не е много вероятно препаратът да бъде пуснат на пазара преди 2022 година. Към настоящия момент може да се предписва и прилага единствено молнупиравир (molnupiravir).

Двете лекарства се различават от познатите моноклонални антитела, които трябва да се инжектират или вливат със система, тъй като се приемат перорално (през устата). Това би улеснило употребата им в домашни условия.

Лечението с антивирусни препарати на остра инфекция като коронавирусната или грипа обаче може да крие неподозирани рискове. Както вече знаем, основната им цел е да забавят размножаването на вируса, така че тялото да има време да мобилизира имунната си система и да се справи с него, преди да е нанесъл сериозни поражения.

Проблемът е, че невинаги реакциите на пациентите са достатъчно бързи. Приемът на молнупиравир например трябва да започне възможно най-скоро след отчитането на положителния резултат от теста, или до 5 дни след появата на първите симптоми.

Хапчето на „Pfizer“ пък достига най-висока ефективност, ако започне да се приема 3 до 5 дни след първия симптом. Ако пациентът започне да се лекува с антивирусните таблетки след постъпване в болница, когато вече е във влошено състояние и има нужда от кислородна терапия, коронавирусът ще се е разпространил в тялото и ефектът от лечението ще е твърде слаб. Ето защо е важно хората да могат да приемат медикаментите у дома.

Друг не по-малко ключов аспект е лекарите да разграничават успешно кой техен пациент има нужда от хапче и кой – не. Лекарствата не бива да се предписват предварително на всеки с респираторна инфекция, нито пък на всички граждани, дали положителен резултат за COVID-19 в рамките на едно денонощие в страната. Важно е здравните специалисти да съумеят да отсеят много бързо заразените, които трябва да бъдат лекувани с таблетките.

Най-рисковите групи пациенти отдавна са идентифицирани, което означава, че те първи трябва да се възползват от антивирусните медикаменти на „Merck“ и „Pfizer“. Това са хора в напреднала възраст или с компрометирана имунна система. Ранното диагностициране при тях е от първостепенно значение.

Резистентност
За съжаление, е напълно възможно с времето вирусите да се адаптират към действието на антивирусните лекарства. Според учените обаче коронавирусът много трудно ще успее да избегне натрупването на множество генетични грешки след прием на молнупиравир. Все пак трябва да се внимава с употребата му, за да не се стига до резистентността, която наблюдаваме заради честото предписване на антибиотици.

Comments are closed.