Хомеопатия и китайска медицина

ЗАПУШЕН НОС, СУХА КАШЛИЦА И ПРОБЛЕМНО ХРАНОСМИЛАНЕ
февруари 9, 2021
Show all

Хомеопатия и китайска медицина

Цикличната енергия на органите и нашето настроение са свързани.
Ето част от съветите на китайската медицина, кога и какъв чай да пиете.
Традиционната китайска медицина казва, че за всеки орган на тялото ни има определени часове от деня, когато се наблюдава максимален връх в неговата дейност. На картинката по – долу вижте тези часове.
Пиковото време на даден орган е Qi – жизнената енергия – която тече през меридиана, свързан с този конкретен орган.
Китайската медицина ни учи, че в зависимост от това, дали разстройството което се появява в определен орган, съвпада часово с енергията, която е максимална за даден орган, тогава трябва да се почисти този орган. Тогава знаем и каква емоция го блокира. Лекар хомеопат трябва да подбере правилните стъпки.
Тук е схемата на органите във връзка със специфичния им времеви интервал и съответните психо – емоционални състояния, които затормозяват действието им.
3:00 – 5:00 БЯЛ ДРОБ
Първият, който се активира, е белият дроб. Отговорен е за движението на Qi в тялото и за насочването на кръвта и кислорода в различните органи.
Това е най-доброто време за презареждане и почивка на белите дробове.
Ако се събудите, или сте все още будни по това време без очевидна причина, това често е свързано с чувство за тъга. Така страданието става основната емоция, свързана с белия дроб.
Ако вече сте будни и чувствате промяна в енергията си, може да имате чувство, свързано с болка, задух и трудно отхрачване. Често се чувства и необяснима паника.
Лекар хомеопат трябва да подбере медикамента за помощ на белите дробове.
Пийте чай от лайка, бъз, мащерка и ружа.
5:00 – 7:00 ДЕБЕЛО ЧЕРВО
Това е времето, за изпразване на червата, на максималната сила в този орган и следователно ще се изхвърлят отпадъците от нашето тяло.
Много важно е през този етап да пиете хладка вода.
Вината е емоцията, която уврежда този орган. Лекарят хомеопат ще излекува тази тревожност и чувство за вина, ще възстанови моториката на червото, ще премахне възпалението му. По това време се пие отвара на оризова вода и чай от лайка и кора на Нар.
7:00 – 9:00 СТОМАХ
По това време храносмилателната функция е оптимална и тогава трябва да направите хубава и богата закуска. Ако сте пропуснали сутрешната закуска, другите органи няма да получат енергия и тогава ще се чувстваме уморени през целия ден. Закуската активира метаболизма.
Чувството на безпокойство и загриженост е свързано със стомашните проблеми. Усещането, че няма да се справите с прекомерно високите изисквания към Вас, определено силно затормозява. Всяка значима физическа и емоционална промяна, може да повлияе на настроението и храносмилателната функция по това време на деня.
Пийте чай от жълт кантарион и живовлек.
9. 00 – 11. 00 ДАЛАК и ПАНКРЕАС
Според китайците слезката е много важен орган, защото може да превърне храните в полезна енергия за всички органи. Ако не сте имали добра закуска, тогава слезката не е в състояние да свърши добре работата си и може да имате слаба енергия. Но все още имате време: дори този интервал от време е показан за закуска.
Водещата патологична емоция е несигурност.
Раздразнението, тревогата, прекомерната неувереност и страх увреждат далака.
Усещат се болки в ставите, които може да са започнали и часове по – рано.
Това може да доведе до дефицит на Qi, който на свой ред предизвиква допълнително загриженост и последваща умора, летаргия и невъзможност за концентрация. Тежък диабет често се развива след тежък психо – емоционален срив. Тук лекарят хомеопат предлага подходящи медикаменти.
Пийте чай от листа на смокиня, чай от листа на черни боровинки, шушулки от стар фасул и живовлек.
11: 00 – 13: 00 СЪРЦЕ
Този времеви интервал оказва влияние върху сърцето и трябва да избягвате всякакъв стрес.
Ето защо е идеалният момент да обядвате и след това да се отпуснете за момент. Не трябва да се занимавате по това време с физически упражнения и да ставате твърде активни.
Емоциите, свързани със сърцето, са радост, ентусиазъм и тишина.
Водеща патологична емоция – ревност.
Всеки физически проблем в този момент, като болка в други органи и системи , или емоционално страдание, може да доведе до енергиен блок на сърцето.
Лекарите хомеопати добре познават сърдечните проблеми, премахват сърцебиенето, аритмията и лекуват кръвното налягане, което често е проблем от години.
Чай от мента с капки валериан и глог, градински чай/салвия/ и индрише.
13:00 – 15:00 ТЪНКО ЧЕРВО
Това е важна фаза, защото усвоявате обяда си и за да получите максимална енергия от това, което сте изяли, трябва да избягвате тежка, или стресова работа.
В първата част на времевия слот, все още е подходящо време за ядене. Тънкото черво е свързано със сърцето и поради това емоцията му е радост, а патологични са потиснатите емоции
Като практикуващ хомеопат, вече над 18 години, най големи трудности съм изпитвал при преодоляване на потиснатите емоции.
Необходимост от хомеопатия може да възникне и при умствено претоварване.
Пийте чай от семена на копър.
15:00 – 17:00 ПИКОЧЕН МЕХУР
Най-доброто време за приключване на най-важните неща за деня, да учите и да завършите планираната си работа. Разбира се, трябва да сте добре хидратирани добре през цялата част от деня.
Пикочния мехур е свързан с раздразнение и нетърпение. Физическите сигнали и симптоми по това време на деня могат да се отнасят до тези емоции.
Пийте чай от лайка и червени боровинки.
17:00 – 19:00 БЪБРЕЦИ
Бъбрекът е ключов орган в традиционната китайска медицина: той се счита за основата на живота, той е нашият източник на енергия. И „това е моментът, в който може да преживеете енергийни спадове, в този случай яденето на нещо солено (не прекалено много) може да стимулира бъбреците в неговите функции.
Бъбрекът е органът на тялото, най-силно свързан със страха.Бъбреците също са тясно свързани с волята, сигурността, усещането за отделяне и изолация. Така че всички симптоми, които се случват по време на тези часове, могат да имат нещо общо с тези емоции.
Забележка: това е и времето на имунната и ендокринната активност.
След 19 часа започва активността и на хормоналните жлези като /щитовидната жлеза 21:00 – 23:00/, паращитовидната и надбъбречна жлеза /19 – 20ч./.
Пийте градински чай, жълт кантарион, шишарки хмел и чай на проф. Ламбрев.
19:00 – 20:00 ПЕРИКАРД
Перикарда е торбичка, тясно свързана със сърцето (анатомично е серозна мембрана, която го предпазва).
Това е идеалното време да се направят някои действия, които помагат да се отпуснете и предизвикате сън, като медитация, лека физическа активност, четене и т.н., но и да се посветите на хобито и на семейството си.
Вечер трябва да ядете малко.
Тъй като перикардът е тясно свързан със сърцето, патологичната емоция на подозрителност и недоверие, също се свързва с него.
Симптомите и заболяванията, които възникват по време на тези часове, могат да се отразят на вашето емоционално състояние.
Тук добрите хомеопати използват капки, разтворени в малко вода от цветотерапията на д-р Бах. Използвам ги с много добър ефект.
21:00 – 23:00 TRIPLE HEATER
Тройният нагревател е меридиан на китайската медицина, който е тясно свързан с много вътрешни органи и чувство на радост, действащи под неговата защита и посока. През тази времева зона, трябва да заспим (по рано през зимата, малко по-късно през лятото).
Добрите хомеопати лесно повлияват съня.
23:00 – 1:00 ЖЛЪЧЕН МЕХУР
Жлъчният мехур е тясно свързан с черния дроб. Свързан е със смелостта и мъдрото използване на преценката.
Признаците и симптомите, които се случват по време на тези часове, могат да се отнасят до проблеми при вземането на решения (което може да доведе до решения с обрати, или нерешителност, злопаметност и срамежливост.
1:00 ч. – 3:00 ч. ЧЕРЕН ДРОБ
Черният дроб е важен за детоксикацията на токсините в тялото ни.
Емоцията, най-силно свързана с черния дроб, е ярост, гняв, както и неудовлетвореност, горчивина и негодувание.
Сънят в тези часове е идеален за концентриране на максимална енергия за детоксикация.
Това обяснява защо заспиването преди това време прави здраво тялото и ума ви.
Интересно е да се отбележи, че ако често се събуждате в този момент, или още не сте заспали, чувствате промяна на състоянието си, причинена от гняв или латентно чувство на неудовлетвореност, под натиска на черния дроб, докато се опитва да се детоксикира от тях.
Хомепатите понякога използват различни лечебни схеми на детоксикация.
Всеки делничен ден от 14 до 17 часа можете да получите най – добрата хомеопатична консултация в
МЦ „МАЙЧИН ДОМ“ СОФИЯ
ул. „Здраве“4
Д-р Владимир Сугарев
0889 28 12 33

Comments are closed.