Макар да живеем във века на технологиите и се информираме с един клик, все още вярваме в бабини деветини относно здравето. А за шарките се разказват легенди. Някои смешни и абсурдни, други – опасни.

Все още някои хора споделят, че детето им се е разболяло от едра шарка. Вероятно визират варицелата, която от всички шарки протича с най-едри обривни единици – мехурчета колкото лещено зърно. А иначе едра шарка се нарича вариолата, която е смъртоносна, половината от заболелите умират. Изкоренена е отдавна, благодарение на масовата имунизация по цял свят.

бебе имунизация ваксина лекар педиатър инжекция

Снимка: iStock

При много семейства виното влиза в употреба за диагноза на шарките. Сигурно сте чували съвета „дай на детето червено вино, за да избие по-бързо обрива“. Не се знае дали ще избият пъпки, но нещо друго по-сериозно може да избие. Малките деца все още нямат ензими за усвояване на алкохол и дори минимално количество може да доведе до сериозни проблеми. Опиянението е малката беля.

Та като стана дума за варицелата, много родители нарочно събират децата си с болни от варицела, за да се разболеят. Прави се дори „варицелено парти“. Защото колкото по-голямо е детето (или възрастния човек), когато се разболее, толкова по-тежко протичала болестта. Болестта може да протече тежко или леко, независимо от възрастта, и насила да се разболява детето е доста безотговорно. Ако не искате да се разболява детето или поне болестта да протече по-леко, си има начин и той се нарича имунизация против варицела. А ако насила разболеете детето и то получи усложнения, как ще се чувствате?

Мит е, че само децата боледуват от шарки. Възрастните по-рядко се разболяват, защото вече са ги изкарали като деца и имат имунитет.

дете шарка пъпки варицела

Снимка: iStock

Заблуда е, че здравият човек може да „пренесе“ шарката на други лица, ако е в контакт с нея. Източник на заразата е единствено болният. Ако вашето дете е болно от варицела например, вие не можете да заразите колегите в офиса. Лошото е, че заразата се разпространява 1-2 дни преди обрива, когато човек не подозира, че вече е заразен и ще се разболее.

Първата мисъл, когато родител види пъпки по кожата на детето, е за шарка. Малко вероятно, особено ако няма температура и неразположение и в колектива няма шарка. Най-честата причина за пъпки при децата са алергии, ухапвания, храни, замърсявания.

Не е вярно, че непременно ще се разболеем, ако сме в контакт с болен от шарка. Най-заразна е варицелата, вероятността да се разболее човек в контак с болен е 90%. Разбира се, ако не е преболедувал.

Твърдението, че когато детето е преболедувало от шарка има имунитет за цял живот, не се отнася за всички шарки. Скарлатината може да повтори няколко пъти. Имунизациите против шарки също не дават 100% гаранция, че детето няма да се разболее. Но ако това се случи, болестта минава много по-леко и без усложнения.

Мит е, че детето с шарка трябва да спазва диета. Това не се налага, обривът не е от алергия.

Антибиотикът пречи да избият пъпките при шарка – друго вкоренено вярване. Това не е така, даже при някои бактериални усложнения се налага даването на антибиотик на болното от шарка дете. Антибиотикът е излишен, когато шарката се причинява от вирус.