Шест вредни навика, които увеличават риска от деменция

Внимание! Кърлежи…
юни 7, 2022
5 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате
юни 10, 2022
Show all

Шест вредни навика, които увеличават риска от деменция

Нездравословен сън

Нарушенията на съня, безсънието или прекалено много сън също водят до развитие на деменция. В случай на безсъние шансовете са 15%, а хората, които спят твърде много, имат по-висок риск от 35%. Старайте се да си осигурявате 7-8 часа сън в денонощието. По този начин ще сте енергични и здрави.

Тютюн и алкохол

Пиенето на големи количества алкохолни напитки води до смъртта на мозъчните клетки, което от своя страна може да доведе до загуба на паметта и значително намаляване на умствените способности. Употребата на тютюневи изделия също така има неблагоприятен ефект за по-нататъшно развитие на деменция.

Небалансирана диета

Експертите твърдят, че неправилното хранене не само се отразява неблагоприятно на храносмилателната система, но също така и на функционалността на мозъка. Яденето на много пресни зеленчуци и плодове всеки ден ще помогне на мозъка да функционира нормално в напреднала възраст.

Заседнал начин на живот

Според експерти поддържането на заседнал начин на живот има лош ефект върху насищането на мозъка с кислород, което от своя страна влошава паметта на човек. Старайте се да правите разходки и да спортувате поне 2-3 пъти седмично.

Пренебрегване на хроничните заболявания

При хронични заболявания хората често използват различни диети, които в комбинация с лекарства могат да развият много по-опасно заболяване – болестта на Алцхаймер.

Изолация и малки натоварвания на мозъка

Опитите да се изолирате от обществото също няма да доведат до нищо добро, както намалената мозъчна активност. Липсата на взаимодействието с хората ще намали мозъчната активност, което ще увеличи шансовете за развитие на болестта на Алцхаймер. Необходима е и редовна дейност на мозъка, като изучаване на нови езици или редене на пъзели, решаване на кръстословици и логически задачи.

д-р Владимир Сугарев Кабинет по нетрадиционна медицина и хомеопатия

София ул.“Здраве“№4 Медицински център „Майчин дом“

тел. за контакти: 0889 28 12 33

Comments are closed.