10 ХОМЕОПАТИЧНИ МЕДИКАМЕНТА НА ЗИМАТА

Болки в гърлото
януари 13, 2023
Ужас, детето отново не е на градина
януари 20, 2023
Show all

10 ХОМЕОПАТИЧНИ МЕДИКАМЕНТА НА ЗИМАТА


Хомеопатията е терапевтичен метод, която разглежда човешкото същество във всички аспекти на неговата същност. Затова разполагаме с медикаменти, които са специално адаптирани към условията и неразположенията, характерни за зимата и характерни за повечето хора.

Други медикаменти ще бъдат полезни за онези, при които зимата и нейните по-сурови условия могат да влошат болестните им състояния, тоест за всички хора, които са по-чувствителни към зимния сезон.


Както можете да си представите, съществуват много повече от десет хомеопатични медикамента, които са адаптирани към зимата и нейните условия, но посочените десет медикамента, са най-често присъстващите в „зимните“ ми рецепти на лекар хомеопат.

 1. NATRUM SULFURICUM
  Най-характерното за пациентите, чувствителни към този медикамент, е тяхната изключителна чувствителност към студ и влага, особено на ниво двигателен апарат и дихателна система. Обикновено това са унили хора с тенденция към наднормено тегло. Могат също да се оплакват от подуване на корема по време на хранене и често имат множество брадавици по кожата. Те винаги ще чувстват подобрение на всичките си заболявания в условията на сух и горещ климат.
 2. ECHINACEA ANGUSTIFOLIA
  Echinacea е един от хомеопатичните медикаменти,които използвам най-често за укрепване на защитните сили срещу всякакви инфекциозни процеси през зимата, както при деца, така и при възрастни и стари хора.
 3. OSCILLOCOCCINUM
  Според моя опит, тандемът ехинацея плюс осцилококцинум е подходящ за укрепване на имунния отговор срещу всички зимни инфекциозни процеси. Проучването EPOXILO, проведено от Кантабрийската асоциация за изследване на дихателната система (ACINAR), потвърждава полезността на Oscillococcinum за намаляване на честотата и продължителността на инфекциите на горните дихателните пътища при пациенти с ХОББ /Хронична Обструктивна Белодробна Болест/ след експозиция на грип.
 4. ACONITUM NAPELLUS
  Aconitum е чудесен медикамент при температура, инфекциозни процеси и други състояния, като невралгия, които се появяват бурно и внезапно след внезапно излагане на студ. Клиничната картина, която Aconitum покрива, винаги се проявява с много интензивни симптоми и пациентът обикновено е възбуден, дори в състояние на дистрес.
 5. KALIUM IODATUM
  Заедно с Allium cepa, това е един от най-широко използваните хомеопатични медикаменти за лечение на обикновена настинка. Обичайно пациентът съобщава, че настинката е започнала със запушване на носа с усещане за констрикция в основата му, което бързо е последвано от водниста и дразнеща секреция, която впоследствие може да стана гъста и зеленикава.
  Кихане и зачервяване на очите, придружено от сълзене, обикновено допълват картината. Често всичко завършва със синузит с болка във фронталните синуси.
 6. ANTIMONIUM TARTARICUM
  Този медикамент, наред с Ipeca и Carbo vegetabilis, е един от най-широко използваните хомеопатични медикаменти за бронхит и астма. Също така е много полезен при всички зимни екзацербации на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
  Храчките са обилни, плътни и се изхвърлят трудно. Клинична картина дори може да се допълва от респираторен дистрес с ниска оксигенация, което може да намери изражение в цианотичен тон на устните и около очите. И тъй като го споменахме, да кажа, че Carbo
  vegetabilis, според моя опит, е основен медикамент при бронхиолит при бебета.
 7. KALIUM BICHROMICUM
  Kalium bichromicum, Mercurius solubilis и Hepar sulphur са три от медикаментите, които без съмнение използвам най-често във всички тези ситуации с гнойна, зеленикава секреция, като катари, бронхити, настинки, отити или синузит и др. заболявания.
 8. GELSEMIUM
  Грипните състояния са нещо типично за зимата. Всяка година се уверявам в безценната помощ, която хомеопатията оказва на моите пациенти всеки път, когато трябва да преминат през някое от тях. Gelsemium помага на тези пациенти, които имат треска с общо
  неразположение, конгестия и главоболие, болки в мускулите и ставите и общо чувство на отпадналост. Възможно е да имат хрема и болки в гърлото.
  Да споменем още Belladonna, Eupatorium, Arnica или Sulfur, които са само някои от медикаментите,които можем да използваме при грипни картини, според сиптомите на пациента.
 9. RHUS TOXICODENDRON
  Въпреки че има и други възможни показания, Rhus tox е един от хомеопатичните медикаменти, които класически се използват при пациенти с мускулно-скелетна
  болка, която се подобрява при топлина и продължително, леко движение и се влошава от студ, влага и продължителна почивка. Пациентът съобщава, че сутрин когато става от леглото изпитва голяма скованост и че малко по малко, с първите движения, се отпуска, болката намалява и подвижността се връща. Горещ душ също му действа добре и му помага много.
 10. NUX VOMICA
  За да завърша с този кратък списък, позволете ми да включа Nux vomica сред големите медикаменти за зимата, който може да има връзка и с ексцесиите около коледните празници, там където Коледа съвпада със зимата, разбира се. Този хомеопатичен медикамент е от голяма полза за черния дроб и в частност за храносмилателната система.
  Като цяло той помага за справяне с проблемите, свързване с преминаване на границата при хранене и пиене, особено на алкохолни напитки. Зимата е най-студеният и най-мрачният от сезоните. Цялата природа, включително и ние самите, се управлява от принципа Ин, който олицетворява енергията, свързвана със студа, влажността, почивката и уединението. Време е да стоплим тялото си с топли дрехи и възстановяваща храна, а сърцето си – с топлината на
  дома и любимите хора.
  Зимата е и времето за размисъл върху всичко изживяно и сътворено през изминалите месеци и за почивка, за да се възстановим и да сме в състояние да посрещнем новия етап на интензивна дейност, който пролетта ще донесе със себе си. Време е да натрупаме мъдрост от преживяното и да се презаредим с енергия, за да продължим напред. Заповядайте в кабинета по нетрадиционна медицина хомеопатия в София. ул.“Здраве“№4 телефон за връзка: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев
  Приятелски поздрави и щастлива зима!

Comments are closed.