Следните хранителни вещества са от важно значение за нормалното развитие в ранна детска възраст. В зависимост от особеностите на организма на вашето дете количеството препоръчителен дневен прием на дадено вещество може да бъде различно, затова се консултирайте с педиатър за по-точна и конкретна преценка.

Калций

Изгражда здрави кости и зъби, насърчава здравословните функции на нервите и мускулите, помага на съсирването на кръвта и преобразуването на храната в енергия.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 1000 мг (1 г)

Есенциални мастни киселини (EМК)

Помагат за изграждането на клетките, регулират нервната система, укрепват сърдечно-съдовата система, изграждат имунитет и помагат на тялото да абсорбира хранителни вещества. Необходими за здрава мозъчна функция и зрение.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 10 000 мг (10 г) омега-6 мастни киселини и 900 мг (0,9 г) омега-3 мастни киселини

Желязо

Важно за производството на хемоглобин (червения пигмент, носещ кислород в кръвта), и миоглобина (пигмент, който съхранява кислорода в мускулите). Липсата на желязо може да причини анемия, което да доведе до умора, слабост и раздразнителност.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 10 мг (0,1 г)

Магнезий

Поддържа костите силни и сърдечния ритъм стабилен, поддържа имунната система и спомага за поддържането на мускулите и нервните функции.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 130 мг (0,3 г)

Калий

Заедно с натрия контролира водния баланс на тялото, което спомага за поддържане на кръвното налягане. Подпомага мускулната функция и сърдечния ритъм и в следващи години може да намали риска от камъни в бъбреците и остеопороза.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 3,800 мг (3,8 г)

Витамин А

Играе важна роля за зрението и растежа на костите, помага за защита на тялото от инфекции, насърчава здравето и растежа на клетките и тъканите в тялото, включително косата, ноктите и кожата.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 1,333 IU (4,003 г)

Витамин С

Подпомага формирането и възстановяването на червените кръвни клетки, костите и тъканите, спомага за поддържането на здрави венци и укрепва кръвоносните съдове, като свежда до минимум натъртванията. Подпомага оздравяването, засилва имунната система и контролира инфекциите. Също така помага на тялото да абсорбира желязо от богати на желязо храни.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 25 мг (0,025 г)

Витамин D 

Помага на тялото да абсорбира минерали като калций и изгражда силни зъби и кости. От съществено значение за достигане на потенциал за растеж и пикова костна маса. Функционира и като хормон с роля в здравето на имунната система, производството на инсулин и регулирането на растежа на клетките.

Препоръчително количество за деца над 1 годинка: 600 IU (0,015 г), но не е задължително това количество да се приема всеки ден – по-скоро стига за няколко дни

Витамин Е

Ограничава производството на свободни радикали, които могат да повредят клетките. Важен за имунитета, възстановяването на ДНК и други метаболитни процеси.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 7 мг (0,007 г)

Цинк

Нужен е на от повече от 70 ензими, които подпомагат храносмилането и метаболизма, и е от съществено значение за растежа.

Препоръчително количество за деца от 4 до 8-годишна възраст на ден: 5 мг (0,005 г)