Лечение чрез дишане по метода Бутейко

Отново за еректилната дисфункция /честа липса на ерекция/
март 16, 2022
Какво са индиго децата и как да ги разпознаем?
март 17, 2022
Show all

Лечение чрез дишане по метода Бутейко

Лечение чрез дишане по метода Бутейко

› Какво представлява методът за дишане по Бутейко?

› Как е открит метода за дишане на Бутейко?

› Техника на дишането на Бутейко

› Как дишането се отразява на усвояването на кислорода от органите?

› Роля на въглеродния диоксид

› Порочният кръг при дълбокото дишане

› Контролна пауза

› Упражнение за нормализиране на дишането и намяляването на неговата дълбочина

› Ако се чувствате напрегнати или силно разтревожени, може да опитате следното

› Как да разберете дали дишате нормално?

› Основни характеристики на нормалното дишане

› Защо моделът на дишане на Бутейко е полезен за вашето здраве?

История и признаване
„Методът Бутейко е комплекс от знания за дълъг и здравословен живот.“ К.П.Бутейко

През 1952 година украинският учен, лекар и физиолог Константин Павлович Бутейко прави научно откритие в областта на медицината. Той постулира своето твърдение, че „Дълбокото дишане стои в основата на болестите на века“, причинявайки множество метаболитни нарушения и намален имунитет.

Този метод е един от най-успешните подходи за лечение на астма и други дихателни смущения, произтичащи от нарушеното дишане, без лекарства. Подходящ е както за възрастни (без менатлни и психически отклонения), така и за деца над 3 годишна възраст. Освен при астма има и редица други заболявания на различните функционални системи, при които методът довежда до пълно оздравяване и възстановяване на нормалното функциониране на тези системи.*

Методът Бутейко не е нито медицинско лечение, нито процедура. Не включва употреба на никакви лекарства или каквито и да е билкови продукти или отвари. Състои се в от техники и комплекс от знания за разбиране на нашето дишане  и неговата характеристика, които дават възможност на хората да разберат концепцията на „нормалното дишане“ или дишане според физиологичните норми.

Какво представлява методът за дишане по Бутейко?
Основната разлика между метода Бутейко и милионите дихателни упражнения е в ИЗМЕРВАНЕТО и НОРМАЛИЗАЦИЯТА на константите и параметрите на дихателната функция. БЕЗ ТОВА ИЗМЕРВАНЕ, да се занимавате с дихателни упражнения е също толкова ОПАСНО, колкото да приемате хапчета за кръвно налягане, без да го измервате. (К.П.Бутейко)

Динамичното развитие на външната среда и бързите темпове на ежедневието изискват от нас всекидневни усилия, за да се адаптираме към тези променящи се условия на живот. Всички ние се сблъскваме със стресови ситуации, както на работа, така и у дома. Емоционалният стрес на фона на градската хиподинамика (липса на движение и заседнал начин наживот) е причина за белодробна хипервентилация или дълбоко дишане (според К.П.Бутейко) и последваща хипоксия – недостатъчно снабдяване с кислород на клетки и от там на целия организъм.

„Събудих се сутринта и веднага бях уморен, нямаше енергия да направя каквото и да било“ – в основата на подобно типично оплакване е липсата на кислород, която се получава поради дълбоко дишане по време на нощен сън. Дълбокото дишане е физиологично стресиращо, така че всяка проява на заболяване на дълбокото дишане се счита за симптом на стрес, от нарушения на съня и безсъние до високо кръвно налягане и инфаркт на миокарда. Резултатът е придобиване на множество заболявания и нервни разстройства, с които се борим всеки ден, разчитайки на богат набор от медикаменти. Всъщност забравяме най-важното – каква е причината да се разболяваме толкова често? Когато спрете дишането през устата и нормализирате дишането ще възстановите дихателната хомеостаза и ще осигурите по-добро насищане с кислород на тъканите и органите, включително мозъка.

Методът за дишане на Бутейко се състои в прости техники за дишане и логически инструкции, които да бъдат следвани. Лесно може да се включи към ежедневието на всеки съвременен човек, тъй като не изисква специално място за занимания или предварителна подготовка. Може да се прилага по всяко време и във всяка ситуация – в магазина, в колата, в метрото.

Как е открит метода за дишане на Бутейко?

Според създателя на метода, К.П.Бутейко, така наречените „болести на цивилизацията“ (бронхиална астма, сърдечно-съдови заболявания, алергии) имат една обща причини – алвеоларна хипервентилация или дълбоко дишане. По тази причина нормализирането на дишането е първата и най-важана крачка към оздравяването.
2002 г – методът Бутейко е включен в международната Глобална стратегия за лечение и превенция на бронхиална астма (GINA-2002) след клинични изпитания на метода в Австралия, Нова Зеландия, Великобритания. Тази стратегия определя всички ефективни програми за лечение, които трябва да ръководят пулмолозите.
2007-2008 г – методът Бутейко се прилага успешно в общообразователните училища във Великобритания, в Глазгоу (Шотландия) като учебна програма с отворен код за профилактика на заболявания на учениците: астма, алергии, чести настинки, свръхвъзбудимост.
Техника на дишането на Бутейко
Методът Бутейко за нормализиране на дишането учи как човек да върне обема на дишане към нормални стойности или с други думи, да преустанови хроничната хипервентилация. Нормализирането на дихателната функция и елиминирането на дефицита на CO2 успокоява нервната система и нормализира възбудимостта на нервните клетки. Чрез намаляването на дълбочината на дишането по Бутейко се елиминира хипоксията и това е основа за ефективно лечение на хронична умора.

Първият етап от лечението включва намаляване на дълбочината на дишане в малко количество с помощта на дихателните техники на Бутейко, базирани на релаксация, което Ви позволява да поддържате комфортно състояние по време на упражнението.

Намаляването на хипоксията допринася за повишаване на активността и жизнеността, което позволява използването на дозирани елементи от физическата активност в комбинация с намаляване на дишането, въз основа на релаксация, на втория етап от лечението.

Как дишането се отразява на оксигенацията на органите?

Тайната на успеха на дишането по Бутейко е въздействието върху причината за заболяването чрез упоритост и постоянство. Типичните характеристики на дълбоко дишане включват дишане през устата, шумно с голяма амплитуда, въздишане, извършване на дълбоки вдишвания при говорене и др.

Например ринитът, съпроводен със запушване на носа е една от най-честите причини за дишане през устата. Това от своя страна е свързано с други проблеми като умора, лош сън, лошо настроение, хъркане и други.

Вредните ефекти на дишането през устата, хипервентилацията и усиленото дишане са добре документирани. В интернет пространството могат да бъдат открити над 50 рецензирани доклади, относно значението на дишането през носа. Бутейко методът е изграден върху предпоставката, че за оцеляването на човек са нужни храна, вода и въздух. Естествено, качеството на всеки един от нужните елементи е от значение, но както количеството на храната и водата, така и количеството на въздух има невероятен ефект върху здравето.

Съвременният живот значително повлиява начина ни на дишане. И вероятно, повечето хора запитани за тяхното дишане ще отговорят: „Няма ми нищо на дишането! То си е напълно естествено.“ Да, дишането е естествена функция на нашето тяло.

Неестественото е да се диша през устата, както не е естествено да се храните през носа. Има редица фактори в нашето ежедневие, които влияят върху дишането:

Стресът предизвиква задълбочаване на дишането, а в един по-късен, но не далечен етап и до тежест в белия дроб, задух.
Друг интересен факт е, че консумирането на преработените и пакетирани храни, които имат склонност да подкиселяват кръвта, също задълбочават дишането. Обработени, високопротеинови и високозърнени храни имат също силно отрицателно въздействие върху начина качеството на живот и нашето дишане.
Водата, суровите плодове и зеленчуци имат най-малко въздействие върху дишането, последвани от варените зеленчуци.
Роля на въглеродния диоксид

Нормалното насищане на артериалната кръв не гарантира доставката на кислород към клетките. При нормално насищане можем да наблюдаваме картина на клетъчна хипоксия, кислороден дефицит на метаболитно ниво, тъй като доставката на кислород към клетките не зависи от процента на насищане с кислород в артериалната кръв, а от pH на кръвта и дисоциацията на оксихемоглобина, което от своя страна зависи от константата за CO2 в артериалната кръв и белите дробове, т.е. пропорционално на нормалното функциониране на външното дишане.

Нарушаването на CO2 константата в алвеоларния въздух и оттам в артериалната кръв, в резултат на хронична хипервентилация на белите дробове, води до промяна в pH на кръвта, до нарушаване на разграждането на оксихемоглобина и клетъчна хипоксия, независимо от степента на насищане на артериалната кръв с кислород.

Оказва се, че човек трябва да се страхува само от белодробна хипервентилация, прекомерно външно дишане, което винаги води до клетъчна хипоксия и метаболитни нарушения, и не трябва да се притеснявате твърде много за процента на разрушаване на белодробната тъкан, защото, както показа практиката, дори 20% от останалите бели дробове са напълно достатъчни, за да осигурят нормално артериално насищане с кислород.

Порочният кръг при дълбокото дишане
Усиленото дишане, води до загуба на повече въглероден диоксид и свиване на гладката мускулатура на дихателните пътища (бронхите), като компенсаторен механизъм на функционалната дихателна система.
Дълбокото дишане води до загуба на въглероден диоксид, а нивото на въглеродният диоксид е в пряка зависимост от задействането на различни компенсаторни реакции. Така че, не само дихателните пътища, но и кръвоносните съдове се стесняват при усилено дишане. Когато дихателните пътища се свият, настъпва учестяване на дишането и задълбочаване, а това предизвиква още по-голяма загуба на въглероден диоксид, получавайки се порочен кръг.
Може да се убедите в това, като направите пет или шест силни вдишвания и издишвания. Повечето хора ще усетят прималяване или световъртеж. И докато се предполага, че дълбоките вдишвания доставят повече кислород на тялото и трябва да се почувствате по-добре, всъщност губите големи количества въглероден диоксид от белите дробове, кръвоносните съдове се свиват, а това става причина за прималяването.

Също така, когато задълбочите дишането, увеличавате и обема на вдишвания въздух до два, два пъти и половина, а въглеродния диоксид намалява критично. В това състояние червените кръвни клетки задържат кислорода, връзката хемоглобин-кислород не може да бъде разкъсана и е нарушен газообмена. Този ефект е познат като закон на Вериго- Бор.

Комбинация от леко волево намаляване на дълбочината на дишане в комбинация с правилна стойка и последователна мускулна релаксация ви позволява активно да се противопоставяте на стреса и да намалите кръвното налягане при хипертония или да премахнете задушаването и да спрете кашлицата при астма незабавно, веднага в самото начало на пристъп, както и във всеки момент на най-стресовата ситуация.

За хора, които са принудени да общуват и говорят много по силата на професията си се преподават специални говорни техники без хипервентилация, което позволява уверено предотвратяване на пристъпи на задушаване или повишаване на кръвното налягане в резултат на продължителна вербална комуникация. Обучават се специални техники за премахване на кашлицата без медикаменти, изучават се начини за предотвратяване на нощна хипервентилация и нощни пристъпи на задушаване или повишено кръвно налягане, обръща се голямо внимание на особеностите на храненето и нормализирането на наднорменото тегло . Загубата на тегло винаги се наблюдава през първите дни на дишането на Бутейко.

Техниките за нормализиране на дишането с помощта на контролирана последователна мускулна релаксация позволяват на дете с увеличени аденоиди уверено да устои на ежедневния стрес, уверено да се бори с депресия, хронична умора, безсъние, хиперактивност или нощно напикаване .

Контролна пауза

Контролната пауза се явява крайъгълният камък в метода на Бутейко, чиято стойност дава пряка индикация за състояноето на функционалната дихателна система. Този параметър дава обратна връзка за съдържанието на въглероден диоксид в алвеолите на белия дроб, а от там за начина на дишане. За да сме максимално коректни в резултатите е хубаво преди началото на измерването тялото да бъде приведено в състояние на покой за поне 5 до 10 мин.

Изпълнението на контролната пауза в серия – последователни на брой контролни паузи, способства за постепенното ликвидиране на липсата на въглероден диоксид. Така стъпка по ступка, дишането се нормализира и се възстановява равновесието на дихателната система.

Много добра контролна пауза е тази с продължителност 40 секунди, а за добра се приема около 30 секунди. Контрол пауза 25 секунди показва, че има нужда от подобрение, докато контрол пауза от 15 секунди или по-малко е показател за наличие на респираторни оплаквания (астма, хрипове, кашлица, стягане в гърдите или назални проблеми), нарушение в съня (безсъние, умора, хъркане или обструктивна сънна апнея, тревожност (високи нива на стрес, притеснение, лоша концентрация) или друго състояние, свързано с хронична хипервентилация.

Упражнение за нормализиране на дишането и намяляването на неговата дълбочина
Ето едно леко и ефикасно упражнение за нормализиране на дишането:

Седнете удобно на стол или друга мебел, като се стремите да изправите гърба и изтеглите рамената назад и леко ги отпуснете надолу. Затаете дишането – опитайте се да дишате само през носа, тихо и във вашия естествен ритъм. Не предприемайте никакви волеви намеси над дишането. Нека то бъде в своята естествена характеристика, тихо и спокойно. В тази поза започнете да разхлабвате / отпускате мускулите чрез насочване на мисълта към намерение за отпускане. Започнете от челото и поетапно преминете надолу: околоочните мускули, трапецовидните мускули на врата, делтовидните мускули на гърба, междуребрените мускули, отпуснете горната част на корема и диафрагмата. Спирайте мисълта на всяка мускулна група с намерението за разпускане. По време на преминаването през всяка мускулна група и фокусисрането на мисълта върху нея, автоматично, без Вашата намеса дишането се намалява. То спира за секунда, две, като след това се връща в своя естествен ритъм. Прекарайте така в това състояние 10- 15 мин. След приключване бавно се върнете към Вашата работа.

Това отпускане, можете да правите навсякъде и по-всяко време, като продължителността може да варира в зависимост от обстановката в която се намирате – в колата, чакайки на светофар или задръстване, в метрото, в магазина докато пазарувате, на работното място.

Ако се чувствате напрегнати или силно разтревожени, може да опитате следното
При нормално издишване, без напрежение или предварителна подготовка, притиснете носа с пръсти и задръжте дишането за 5 сек. След отпускане, поемете леко и безшумно въздух през носа, с дълбочина не по-голяма от дълбочината на дишане преди да затворите носа. Оставете дишането да се нормализира и върне в своя естествен ритъм, за около 30 сек. и повторете отново. Така можете да направите 10 – 15 цикъла. Тази последователност помага за задържане и леко елиминиране на недостига на въглероден диоксид, което води до успокояване на дишането и намаляване на тревожността. Помнете нещо много важно – дишането се осъществява само през носа!

Важно при метода Бутейко е привеждането на обема на дишане към нормалното, което помага за неутрализиране на стреса. Колкото повече се упражнявате, толкова дихателният център в мозъка се обучава да поддържа нормалното дишане, дори и по време на физическо натоварване.

Как да разберете дали дишате нормално?
Поставете едната ръка на гърдите си, а другата точно над пъпа, за да усещате своето дишане. След това леко, постепенно успокойте вашето дишане. Целта тук е да настъпи успокояване на парасимпатиковата нервна система, при което да настъпи релаксацията и дишането да се успокои по естествен път, а не умишлено да се задържа.

Обърнете внимание на момента, в който вече усещате нужда от вдишване, което просто означава, че е започнал процес на елиминиране на липсата на въглероден диоксид в кръвта. Не насилвайте повече дишането и останете в това положение на лека, комфортна бездиханност 10 мин. След това върнете дишането към своя естествен ритъм, без да забравяте – дишането е само през носа.

По време на горната практика, следете отговора на вашето тяло:

често ще забелязвате, че ръцете ви са по-топли, а е възможно това да се усеща по лицето и тялото;
очите може да изглеждат „изцъклени“;
може да настъпи лека секреция от носа;
може да настъпи усилване на слюнчената секреция – сигнал, че парасимпатиковата нервна система е активирана;
може да усетите мравъчкане по ръчете, тила, гърба;
може да се появи изпотяване по челото, гърдите, гърба;
Всичко това са признаци за активизиране на метаболитните процеси на клетъчно ниво. Храненето на тъканите и клетките с кислород се активизира и настъпва момента за очистване от натрупаната клетъчна шлака.

Основни характеристики на нормалното дишане
трябва да не чуваме нашето дишане по време на почивка;
трябва да се забелязват съвсем леки движения на корема и гърдите;
в идеалния случай, нашето дишане не трябва да се забелязва;
устата трябва да е затворена;
дишането е равномерно, без усилие с приблизително еднаква амплитуда на вдишване и издишване;
Защо моделът на дишане на Бутейко е полезен за Вашето здраве?
Нормалният обем на въздух, който преминава през белия дроб на здрав човек е приблизително 5,6 л/мин. Клиничните проучвания с участието на астматици показват, че вдишват между 15-16 л/мин., а хората с хронични сърдечни заболявания може да достигнат между до 18 л/мин. Тези състояния, са състояния на дълбоко дишане и последващите ги компенсаторни маханизми на човешкия организъм не закъсняват. Компенсаторните механизми са обратими, без лекарствено и при нормализиране на дишането тяхната симптоматика изчезва.

Противно на общоприетото схващане, основният стимулант, който сигнализира на тялото да си поеме въздух не е липсата на кислород, а излишъкът на въглероден диоксид. Кислородът задвижва дишането едва когато нивата на кислород паднат до около 50 %, а това би било доста екстремна ситуация. Така че, тялото ви диша, за да се отърве от излишния газ. Нормализирането на дишането ще елиминира липсата на въглероден диоксид в алвеоларният въздух, дишането ви ще стане значително по-леко, пулса ще се намали, кръвното налягане ще се нормализира.

ВАЖНО! Моля, имайте предвид, че опитите да използвате метода, без ръководство понякога, крият рискове за вашето здраве!

Comments are closed.