Алопеция, или какво е да загубиш косата си

Ето я най-токсичната опаковка, в която можете да сложите храната си
април 11, 2022
ПРОЛЕТТА ИДВА, А С НЕЯ И НАСТИНКИТЕ, И РЕСПИРАТОРНИТЕ ИНФЕКЦИИ. КАК ДА СЕ СПРАВИМ ЛЕСНО С ТЯХ?
април 14, 2022
Show all

Алопеция, или какво е да загубиш косата си

Живот с алопеция или какво е да губиш косата си пред втренчения поглед на света.

Алопецията е термин, с който се описва загубата на коса. Тя се дължи на автоимунно заболяване, което атакува космените фоликули. При почти 20% от пациентите тя се предава по наследство. Съществуват терапии за поддържане на състоянието, но не и за лечение.
Алопецията като здравословен проблем не съществува от днес. Може би остава в сянката на други, много по-сериозни, опасни и честосрещани заболявания, но я има. Случилото се по време на церемонията по раздаването на наградите „Оскар“, когато Уил Смит удари водещия, за да защити съпругата си Джейда Пинкет Смит, отново насочи вниманието към хората, които страдат от загуба на коса.

Страхът да се погледнеш в огледалото сутрин
След като Шейли Малик открива плешиво петно на главата си преди три години, животът й се променя коренно. Сутрин се буди с неприятното чувство, че ще види кичури коса по възглавницата си. Плаши се от мисълта, че, докато се къпе, ще изгуби още от косата си. Все по-трудно се съгласява да бъде снимана, а отражението в огледалото я кара да си зададе въпроса това тя ли е всъщност.

32-годишната Шейли, която е родена в Индия, но живее в Брайтън и работи като бизнес анализатор, е с диагноза алопеция ареата – автоимунно заболяване, което предизвиква неравномерно окапване на косата. Жената вече знае, че, за да се облече, за да излезе и да бъде себе си, ще й е нужна много, наистина много вътрешна сила.

Обикновените хора са постоянен обект на подигравки 
Във вечерта на раздаването на Оскарите Уил Смит удря шамар на водещия Крис Рок, който решава да се пошегува със съпругата на актьора Джейда Пинкет Смит. Тя също страда от алопеция. По този повод Малик казва: „Щом някой си позволява да се шегува с това на официална церемония, представете си какво се случва с обикновените хора, докато си вървят по улицата.“

За бизнес анализатора последиците от заболяването са огромни. „Всъщност хората говорят за алопецията. Те смятат, че ние сме обект на заплахи и подигравки заради външния си вид, заради това, че сме различни. И са прави. Изпитала съм го на гърба си“, признава Малик.

За съжаление, жертва на присмех е не само съпругата на Уил Смит, която си обръсна главата заради болестта. Британският комедиант Мат Лукас, който също е диагностициран с алопеция, наскоро сподели в публичното пространство „колко странно се чувства, след като в един вестник го наричат “кубе”.

Телевизионният водещ Ранвир Сингх също разказва за своите преживявания, откакто научава, че страда от алопеция: „Всичко започна, когато бях на 8-9 години. Тогава баща ми получи инфаркт и по-късно почина. Зная какво неудобство носи окапването на косата.“

Психически последици от алопецията
Други пациенти споделят, че са платили много висока цена, след като са чули диагнозата. Изолация, депресия и загуба на идентичност са само част от психическите проблеми, до които води автоимунното заболяване.

Шамарът на Уил Смит безспорно насочи вниманието към алопецията, симптомите и причините за нея. За повечето хора обаче обидите и подмятанията заради липсата на коса са начин на живот. За съжаление. Организациите, които се борят за правата на пациентите с алопеция, призовават към „заличаване на стигмата, изкореняване на дискриминацията и премахване на социалните бариери“.

Comments are closed.