5 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Шест вредни навика, които увеличават риска от деменция
юни 9, 2022
Детето все още не говори.Това нормално ли е?
юни 14, 2022
Show all

5 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Според статистиките всяка шеста двойка в света страда от безплодие, а у нас по неофициални данни то до достига до 23%.

Експертите обикновено диагностицират безплодие, ако опитите за забременяване са били нуеспешни в продължение на година (или 6 месеца, ако жената е на възраст над 35 години).

Безплодието често пъти е мълчаливо, но понякога тялото ви дава признаци, че не можете да забременеете.

Ако забележите някой от тези пет симптома, изброени по-долу, свържете се със лекар. Той ще определи дали имате състояние, което засяга фертилитета, и ще лекува основния проблем.

Ако потърсите алтернативни методи за лечение, посетете Кабинета по нетрадиционна медицина в София 1000 ул.“Здраве“4 Медицински център“Майчин дом“ тел. 0889281233 д-р Владимир Сугарев

Важно е да се отбележи, че според Американското дружество по репродуктивна медицина 85 до 90% от безплодните двойки са в състояние да забременеят с конвенционално лечение.

Така че дори да изпитвате следните признаци на безплодие, има шанс да забременеете!

Нямате цикъл

Ако сте приемали противозачатъчни, но сте спрели с тях, тялото ви се нуждае от няколко месеца, за да се регулира. Ако обаче менструация не се появи след три месеца, консултирайте се със специалист.

Липсата на менструация предполага, че жената няма овулация и има малък шанс да забременее без допълнителна помощ. Обикновено се намесваме рано с лекарства за стимулиране на овулацията. Решението е просто, приемате ежедневно хапче за стимулиране на овулацията. Ако това не помогне, следващи стъпки могат да бъдат инжекционни лекарства, вътрематочна инсеминация или инвитро оплождане.

Нередовен цикъл

Ако вашият цикъл не е редовен, е трудно да се знае кога и дали настъпва овулация. Циклите, които идват спорадично, са показателни за основно разстройство, свързано с овулацията, което може да направи зачеването голямо предизвикателство. Причините са подобни на пълната липса на менструация: синдром на поликистозните яйчници, нарушения на щитовидната жлеза и хипоталамична аменорея, при които сигналите за изпращане на хормони в мозъка са изключени. Нередовният цикъл може също да е признак на намален яйчников резерв, причинен от ендометриоза или ранна недостатъчност на яйчниците.

Кървене между менструациите

Обикновено кървенето трябва да настъпва само когато имате менструация.

Кървенето между цикъл, или след полов акт, може да е признак за маточен полип, миома, или цервикална лезия. Лекарят трябва да се увери и че този симптом не показва нещо по-сериозно като рак, въпреки че това рядко е причината.

Много тежък цикъл

Ако се налага да използвате повече от една превръзка, или тампон на час, в продължение на няколко часа, отделяте кръвни съсиреци по-големи от размера на монета или кървите повече от седем дни, менструацията ви е необичайно тежка.

Това може да е признак за миома на матката.

Тежкият цикъл е свързан още и с определени нарушения на кървенето, или ендокринни аномалии. Миомите могат да бъдат свити или премахнати, а кръвните заболявания се регулират с лекарства.

Болка в таза

Ако имате лоши спазми при менструация, болка по време на целия цикъл, или дискомфорт след секс, е възможно да бъдете диагностицирани с ендометриоза.

При ендометриозата тъканта, която трябва да покрива маточната кухина, се намира извън матката в таза.

Ендометриозата може да доведе до увреди на тазовите структури, намаляване на фертилитета и увеличаване на риска от извънматочна бременност.

Ендометриозата може да намали набора от яйцеклетки при жената, препоръчвам по-бърза оценка и лечение.

д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.