Ето как е редно да реагираме, ако детето ни удари
септември 29, 2022
Митове за пигментните петна, или защо не само слънцето е виновно
октомври 7, 2022
Show all

Запушен нос: състояния, характеризиращи се с набъбване на носната лигавица и наличие на повишено количество секрети в носните проходи/конгестия/.

Обикновено запушването на носа се придружава още от промяна в гласа, хрема, болка в областта на синусите, кихане. Понякога може да се прояви и главоболие.
Сутрешното запушване на носа е често срещано. Различни са факторите, които могат да доведат до него. Обикновено се засягат хора с алергия, проблеми със синусите или настинка.

Конгестията се влошава сутрин поради позицията на сън вечер (поради легналото положение се натрупва секрет в носните проходи). Секретът се сгъстява през нощта, а сутрин носът е запушен и води до проблеми с дишането. Спането на по-висока възглавница може да облекчи състоянието.

Друг фактор, който оказва влияние на запушването на носа сутрин е сухият въздух. Той също води до сгъстяване на носния секрет. В този случай овлажнителите за въздух могат да помогнат, ако бъдат поставени в спалните помещения.

Запушен нос при дете и бебе


Децата и кърмачетата имат по-тесни носни проходи, отколкото възрастните, което ги прави по-податливи към запушване на носа, причинено от възпаление или натрупване на излишно количество носен секрет.

Съвети при възрастни: подредете подходяща възглавница, така че да спите с повдигната глава. пийте течности през целия ден, особено такива без захар, алкохол или кофеин, за да подпомогнете нормалната на носната лигавица; отстранете натрупания секрет с помощта на промиване на носа, като използвате физиологичен разтвор. Съвети при деца: поставете възглавница под матрака на детето или намерете друг начин да повдигнете главата му докато спи; поставете овлажнител за въздух в стаята на детето, макар че трябва да внимавате да не стане прекалено влажно. Овлажнителят трябва да се почиства и дезинфекцира всеки ден; парата от горещ душ, преди лягане също ще помогне; насърчавайте детето да пие допълнителни течности без захар през деня; използвайте спрей за нос или солен разтвор; почиствайте нослето при малки деца и бебета с аспиратор за нос.

По-чести причини за запушен нос


Вирусни инфекции


Има няколко вируса, които са сред често срещаните причини за запушване на носа, но най-честият сред тях е риновирусът. Други симптоми, които съпровождат запушването на носа са: кихане, болки в гърлото и кашлица.

Алергичен ринит


Състоянието се проявява, когато имунната система на организма реагира по-силно от обикновено към дадено вещество. Чести причини за алергичен ринит са цветният прашец, прах, домашните любимци.
Алергичният ринит се съпровожда още с хрема, сърбеж в областта на очите и кихане.

Професионален ринит


Състоянието е подобно на алергичния ринит. То се развива, когато човек направи реакция към дадено вещество в работната си среда. Симптомите включват запушване на носа, сърбеж на очите, кашлица и други. Хората работещи с химикали, газ, прах са с повишен риск от развитие на този вид ринит.

Бременност

През бременността се увеличават хормоните, включително прогестерон и естроген. Повишава се и кръвния поток, което може да предизвика подуване на носната лигавица. Симптомите обикновено изчезват след раждане.

Кога да потърсите лекар?


Въпреки че състоянието е неприятно, не е притеснително. Но все пак има случаи, когато е добре да посетите лекар, тъй като симптомите не изчезват дълъг период от време.

Ако симптомите продължат повече от седмица задължително се консултирайте с лекар, тъй като могат да настъпят усложненията в зависимост от причината. Например: при вирусна инфекция могат като усложнения да настъпят инфекция на ухото, синузит, бронхит.

Какво да направите, за да облекчите дишането


Използвайте овлажнител

Чрез овлажнителя се осигурява бърз и лесен начин за намаляване на болките в синусите и за облекчаване на запушен нос. Той превръща водата в пара и по този начин се увеличава влажността в помещението. Дишането на влажен въздух може да успокои раздразнените тъкани и ще разреди слузста в синусите. Това спомага за възстановяване на нормалното дишане.

Взимане на душ

Знаете ли, че ще се почувствате много добре след взимане на горещ душ. Парата от душа помага на секретите в носа да се разредят и по този начин се облекчава дишането.

Същият ефект се получава при инхалации (вдишване на топли пари).

Поддържайте добра хидратация

Приемайте повече течности, когато носът ви е запушен. При добра хидратация се подпомага разреждането на секретите в носните проходи и се облекчава налягането в синусите.

Използвайте солен разтвор

Използването на назален спрей също помага да се разредят секретите в носа. Някои солеви разтвори съдържат и деконгестант. Преди да използвате такива, обаче е добре да се консултирате с вашия лекар

Топли компреси

Те могат да помогнат за отпушването на носа. Използвайте кърпа, която да накиснете с топла вода. Изстискайте кърпата добре, сгънете я и я поставете върху носа и челото. Топлината ще осигури комфорт, ще облекчи възпалението и болката в синусите.

Използвайте деконгестанти, които спомагат за отбъбването на носната лигавица и облекчават болката от раздразнените носни проходи, както и антихистамини – облекчават запушването на носа като действат отбъбващо на носната лигавица при алергии.

Приемайте медикаментите според указанието на лекар, в противен случай състоянието ви може да се влоши.

Може да поръчвате лекарства 24 часа/7 дзни в седмицата, онлайн , по имейл и по Вайбър 0894 43 46 14 /изпратете снимка на рецептата си , име и фамилия, адрес на доставката/ ще получите лекарствата по Еконт дс наложен платеж, в рамките на 1-2 дни. На рецептата/горен десен ъгъл/, или при изписване текст на Вайбър, трябва да напишета задължително лекарски код 55

Полезни са билковите чаеве от лайка, липа, мащерка.

Заповядайте в Кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия в София ул.“Здраве“ Медицински център „МАЙЧИН ДОМ“ Освен високо квалифициран преглед ще получите и наставления как да използвате меда и пчелните продукти при запушен нос/апитерапия/. Д-р Сугарев е сертифициран апитерапевт. Освен хомеопатия можете да получите лечение с Шуслерови соли, за което д-р Сугарев също притежава сертификат издаден от Немския хомеопатичен съюз/DHU/.

телефон за връзка: 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.