Тревожно поведение, причинено от преживяна психологическа травма в детството
юли 4, 2023
юли 17, 2023
Show all

В зависимост от клиничната форма и особеностите в протичането на захарния диабет са възможни някои различия в симптоматиката на заболяването при отделните пациенти. Някои форми протичат почти безсимптомно дълго време, за други е характерно остро и бурно начало с широка палитра от клинични прояви.

При някои пациенти първи прояви на диабет се явяват някои от характерните за заболяването усложнения.

Симптоми, особено типични за диабет, са:

полидипсия и полиурия: съхнене на устата, жажда, често и обилно уриниране са особено типични прояви за всички форми на захарен диабет, като могат да се наблюдават сред всички възрастови групи, включително и при гестационен диабет
полифагия и промени в теглото: повишен апетит, придружен с промени в теглото, се описва също при значителен процент от пациентите, като при диабет тип 1 е налице склонност към редукция на теглото, докато при останалите форми на състоянието е налице повишена склонност към наддаване на килограми
други симптоми: зрителни смущения и замъглено зрение, често главоболие, сърбеж по кожата, хронична умора, мускулна слабост, понижен физически капацитет и издръжливост, нарушения на паметта, промени в настроението, нарушения на съня са симптоми, които могат да се наблюдават при някои от пациентите, проявени в различна степен и тежест, но не са задължителни за заболяването

При захарен диабет тип 1 началото обикновено е остро, като симптомите се изявяват за първи път още в детска възраст и са особено характерни.

Клиниката се разгръща за дни, като трудно може да бъде объркано заболяването във връзка с изключително типичното протичане. Липсата на инсулин води до високата кръвна захар, която се открива във високи нива и в урината. Особено типична е комбинацията симптоми от полидипсия, полифагия, полиурия на фона на редукция на теглото, умора и слабост.

Захарен диабет тип 2 обичайно се развива бавно, като дълго време може да протича безсимптомно или с едва набелязани клинични прояви. Понякога може стартът на заболяването да бъде тежко психо емоционално състояние , или силин стрес в ежедневието.

При някои пациенти се установяват характерните белези за диабет, а именно повишена жажда, често уриниране, промени в апетита, като тези признаци отначало са леки и постепенно се влошават със седмици и месеци.

Захарен диабет тип 2 често се открива случайно при профилактичен преглед и изследване нивата на кръвната захар. При част от диабетиците диагнозата се поставя късно, при наличието на развили се различни по вид и тежест усложнения на диабета.

Захарен диабет следва да се подозира при наличие на някои от характерните прояви, но също и при наличие на трудно заздравяващи рани, сърбеж по гениталиите, чести инфекции, зрителни нарушения и други, като се препоръчват ежегодни профилактични изследвания на рисковите групи пациенти.

Заповядайте в Кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия в София За консултация и изследване за диабет трябва да сте гладни. ул. „Здраве“ № 4 Медицински център „Майчин дом“ тел. 0889 28 12 33 д-р Владимир Сугарев

Comments are closed.