Ето я най-токсичната опаковка, в която можете да сложите храната си

Аутизъм. Преглед и поведение.
април 5, 2022
Алопеция, или какво е да загубиш косата си
април 14, 2022
Show all

Ето я най-токсичната опаковка, в която можете да сложите храната си

Въпреки широката дискусия относно опазването на околната среда, употребата на био разградими опаковки и устойчивия начин на живот, все още в ежедневието си използваме значително количество вредни опаковки, съдържащи токсини. А кои всъщност са най-токсичните опаковки? Това са тези, които съдържат пластификатори като бисфеноли или фталати. Пластификаторите правят пластмасата по-гъвкава и мека.

Доста често се използват при производството на опаковки за храна за вкъщи или за контейнерите за плодове и зеленчуци в супермаркетите. Някои от бисфенолите или фталатите биха могли да нарушат функцията на ендокринната система в организма ни. Което означава, че имат потенциала да афектират фертилитета, пубертета и дори развитието на някои видове рак.

Ако тези опаковки бъдат загряти, например когато притопляте храна в тях, те отделят химикали в ястието. Тъй като често храната, която достига до нас е била пакетирана няколко пъти, преди да се отзове на масата у дома, е изключително вероятно тя да съдържа и пластификатори. Скорошно проучване, направено в редица вериги за бързо хранене в САЩ, показа значително ниво на токсини от пластмасата в храната.

Най-високо количество от тях било засечено в бурита, чийзбургери и други продукти със съдържание на месо. В пицата /в картонената кутия/ били открити най-малко химикали от опаковки, а в пържените картофки въобще не били засечени такива.

Лекарите са на мнение, че ако човек е изложен на бисфеноли или фталати от време на време, това най-вероятно не би могло да доведе до сериозни проблеми. Ако обаче се случва често и за дълъг период и е обвързано със затопляне на храната в пластмасови контейнери, вече би могло да бъде опасно. Те дори съветват малки деца и жени във фертилна възраст изцяло да избягват подобен тип опаковки.

Когато пазарувате, следете на опаковката да е упоменато, че тя може да се притопля, или за надпис „BPA (bisphenol-A) free“, или “не съдържа фталати”.  

Comments are closed.