ПРОЛЕТТА ИДВА, А С НЕЯ И НАСТИНКИТЕ, И РЕСПИРАТОРНИТЕ ИНФЕКЦИИ. КАК ДА СЕ СПРАВИМ ЛЕСНО С ТЯХ?

Алопеция, или какво е да загубиш косата си
април 14, 2022
8 богати на магнезий храни, от които тялото се нуждае
април 18, 2022
Show all

ПРОЛЕТТА ИДВА, А С НЕЯ И НАСТИНКИТЕ, И РЕСПИРАТОРНИТЕ ИНФЕКЦИИ. КАК ДА СЕ СПРАВИМ ЛЕСНО С ТЯХ?

Респираторните инфекции и настинките са всеобщо разпространени, но трудно отличими помежду си както при възрастните, така и при децата.

Тези заболявания продължават да бъдат водеща причина за заболяемостта, намалената трудоспособност, хоспитализацията и смъртността в света.

Тази година се отличава по отношение на грипа от предишните, а и от всички останали. Страната току-що излиза от тежката пандемия, причинена от друг респираторен вирус – SARS-CoV-2, причинител на COVID-19. Пандемията не е напълно отминала, все още се откриват новозаразени лица, а по отношение на причинителя – в страната шества вариантът омикрон. На този етап често е трудно клинически ясно да се разграничат двете инфекции.

За грип говорим при наличие на най-малко един респираторен симптом

/кашлица, хрема, болки в гърлото/ и един системен симптом /миалгия, студени тръпки, изпотяване, общо неразположение, умора или главоболие/.

Грипът настъпва след сравнително кратък инкубационен период – 1-2 дни, понякога дори часове, а COVID-19 – поне 5 дни след експозиция на вируса /контакт със заразено лице/.

Грипният вирус, както и останалите причинители на остри респираторни заболявания, се размножава предимно в епитела на горните дихателни пътища /нос, гърло, уста, трахея, бронхи/, а същият този епител е и входна врата на SARS-CoV-2 и останалите коронавируси. Механизмът на предаване на инфекцията е също общ – въздушно-капков.

Етиологичната диагноза се поставя на основание на високо-специфични молекулярно-биологични тестове (multiplex PCR)

– изключително важно, тъй като както протичането, така и лечението и последствията при двете заболявания силно се отличават.

Предишните две години изцяло бяхме отдадени на пандемията COVID-19 и грипът като че ли изчезна. Около 20% от населението в северното полукълбо ежегодно заболява от грип през есенно-зимния сезон. В момента циркулацията на грипните вируси в Европа е леко повишена в сравнение със същото време на сезон 2020/21, но остава съществено по-ниска от тази в годините преди пандемията COVID-19.

Респираторният тракт има множество защити срещу инфекции – механични /ъгъл на разположение на бронхите, изчистване на секрети чрез мукоцилиарен клирънс, кашлица, спазъм на бронхите/ и неспецифични имунологични /локални имуноглобулини – IgA, системата на комплемента, фагоцитарни клетки, главно алвеоларни макрофаги, лизозим, интерферон и др./. Често обаче тези защити се сриват под въздействието на вирусни и бактериални причинители, което довежда до заболяване.

Как да лекуваме инфекциите на горните дихателни пътища, вкл. грипната инфекция и почти ежедневните настинки, особено у децата

Заповядайте в Кабинета по нетрадиционна медицина и хомеопатия в София – ул.“Здраве“ №4 Медицински център „МАЙЧИН ДОМ“ тел. 0889 28 12 33

д-р Владимир Сугарев

Препоръчвам медикаменти получени изцяло от природни източници и с доказано действие. Например, на пазара има ЕСБЕРИТОКС, който съдържа комбинация от три активни съставки – от пурпурна и бледа ехинацея, диво индиго и бял кедър. Този продукт е лекарствено средство с над 20 клинични проучвания и съкращава с 2-3 дни системните и респираторните оплаквания, като демонстрира едновременно антивирусно и имуномодулиращо действие.

Директното антивирусно действие на ехинацеята се осъществява чрез активиране на макрофагите и повишен интерферонов синтез. Установява се и синтез на TNF, както и  синтез на IL-1, IL-6 – всички тези въздействия обуславят имуномодулиращите свойства на подобни препарати.

Белият кедър в продукта също притежава противовирусно действие, а дивото индиго води до активизирано производство на антитела. Съставът на този продукт му позволява безпрепятствено съчетаване с антибиотици при необходимост, като съкращава периода на боледуване и възстановяването е по-бързо. Този препарат е чудесен при настинка, или профилактично – в грипния и извънгрипния сезон. Той спомага бързото и лесно оздравяване приложен самостоятелно, без претоварване с други медикаменти.

Пролетта идва, а с нея и настинките, и респираторните инфекции. Как да се справим лесно с тях?

Общопрактикуващите лекари, педиатрите, инфекционистите, вирусолозите, имунолозите и всички колеги, които се сблъскват с детските настинки, алергии и лекарствена резистентност, се насочват все по-активно към подобни средства с растителен произход поради тяхната добра поносимост и доказан клинично лечебен ефект. 

Comments are closed.